В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Активираните суапови споразумения и реакцията на британския финансов бизнес при неконтролиран Brexit

Красимир Йорданов, главен анализатор в KY Research, В развитие, 06.03.2019

Активираните суапови споразумения между Английската централна банка и европейските централни банки са така наречените "спящи споразумения" за валутни суапове на ниво централни банки. Например, понеже ЕЦБ не може да печата паундове и АЦБ не може да печата евра, когато има пресъхване на ликвидност на чужда валута, тя може да се осигури чрез тези суапови линии между съответните банки. Това посочи в коментара си на мярката Красимир Йорданов, главен анализатор в KY Research, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Например, ако в една английска банка има много голямо търсене на еврови кредити, но междубанковият пазар не може да осигури този евров ресурс, то банката се обръща към АЦБ, която от своя страна трябва да ги набави. Тя ги предоставя, като се обръща от своя страна към ЕЦБ и предоставя паундове на ЕЦБ, а съответно ЕЦБ предоставя на английската евра, а последната ги дава под формата на кредити на съответните банки. По този начин се цели при пазарни смущения да има ликвидност за пазарите, възможност за отпускане на кредити и тези финансови шокове да не се прехвърлят към реалната икономика, по този начин растежът да се запази", поясни още анализаторът.  

Споразумението е от 2011 г. на ниво централни банки - между Фед на САЩ, АЦБ, ЕЦБ, Японската централна банка, Швейцарската централна банка, така че при нужда тези суапови линии се активират, за да могат да осигурят нужната ликвидност, каза още Йорданов и допълни, че през 2013 г. ЕЦБ е сключила такова споразумение и с Централната банка на Китай. Това е било необходимо поради голямата роля в последните години на Китай в международното движение на паричните потоци и въобще в търговията.

"Британската икономика, доколкото е зависима от европейските пазари, ще претърпи шокове и пазарният дял на тези бизнеси, в сферата на услугите, ще се свие, те няма да имат достъпа, който са имали преди това до европейските пазари. Отделно трябва да се предоговорят и условията с трети страни, бизнесът и домакинствата при всички страни ще пострадат, но всичко зависи от това какви споразумения ще се договорят", посочи още анализаторът.

Как ще отговорят пазарите при неконтролиран Brexit и какви са рисковете пред финансовия сектор на Великобритания?

Гледайте целия разговор във видео материала.

 

 

Последни новини
Още от В развитие