В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Експерт: Потенциалът на България по отношение на конгресния туризъм нараства

Константин Занков, Институт за анализи и оценки в туризма, В развитие, 05.03.2019

Потенциалът на България за развитие на конгресния туризъм е огромен. Има интерес от страна на големите чуждестранни инвеститори да влагат в големи хотелски комплекси, което покрива и конгресния туризъм. Устойчивото планиране ще направи България все по-апетитна за инвеститорите в това отношение. Това заяви Константин Занков, Институт за анализи и оценки в туризма, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Конгресният, или още наричан конферентен туризъм, е характерен с това, че е една добра форма на туризъм за хотелиерите и за развитие на дестинациите, тъй като обикновено там резервационният прозорец е по-голям, съответно събитията се планират доста по-рано, уточни Константин Занков. "Това влияе добре на бизнеса. За клиента е необходимо да има просторни конферентни зали, добра инфраструктура и леглова база, атракции", допълни гостът.

"Този тип туризъм е целогодишен. Не се влияе особено много от метеорологични условия. Виждаме добри практики в цяла Европа. България има добра хотелиерска суперструктура. Предлагаме качествена леглова база".

София предлага добри възможности за конферентния туризъм. Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново - също, посочи Занков.

"Черноморските курорти, които успяват в това отношение, са малко. Дестинации, които се брандират добре като конгресен и бизнес туризъм, имат добър международен имидж. Това докарва туристи за културно-познавателен туризъм, включително и за стандартен такъв".

Конгресно бюро у нас е добре да има – то би трябвало да промотира самата дестинация, да се организират информационни кампании и турове, отбеляза експертът. Това е добре чисто логистично и комуникационно, добави още той.

Последни новини
Още от В развитие