В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

60-65 долара за барел - справедливата цена на петрола

Николай Шуманов, финансов анализатор в Legacy FX, В развитие, 05.03.2019

Разумната цена за петрола е 60-65 долара за барел, около която ще се опитат да се обединят страните износителки, коментира Николай Шуманов, финансов анализатор в Legacy FX, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Няма как забавянето в китайската икономика да не повлияе на петрола поради причината, че Китай е един от най-големите консуматори на петрол. Това вероятно ще намали употребявания от тях петрол и ще повлияе на цената. Към момента ОПЕК и Русия се справят добре с регулирането ѝ. Понастоящем повечето износителки на петрол, включително и САЩ, са доволни. 50-60 долара за барел карат шистовите износителки да се чувстват добре".

Петролът е доста волатилен, видяхме го и през миналата година, напомни Шуманов. "В момента много фактори могат да придвижат цената и в двете посоки. Венецуела и с най-големите запаси след Саудитска Арабия. Ако опозицията успее да се пребори с Николас Мадуро и спечели властта, мисля, че те ще се отворят към западния свят, съответно от това ще се възползват европейските и щатските компании. Интересно е дали Саудитска Арабия и Русия ще продължат така добре да взаимодействат една с друга, а Саудитска Арабия държи и САЩ на своя страна, от друга страна", спомена още гостът.

Според проучвания до две-три години шистовите производители ще стигнат пика си, като след това ще видим спад, уточни Николай Шуманов. "Новите сондажи намаляват, т.е. очаква се да спаднат още повече. Пазарът вече е зрял. Шистовите кладенци имат къс период на експлоатация, лесно пресъхват, а трудно се намират нови", допълни финансовият анализатор.

"Ако Русия и Саудитска Арабия увеличат цената с намаляване на добива, ще видим засилване на шистовите производители. В момента Бразилия, благодарение на плаващите платформи, се очаква тази година тяхното производството да се повиши с над половин милиона барела на ден".

 

Последни новини
Още от В развитие