В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Британските университети остават спокойни преди Brexit

Николай Христанов - мениджър "Висше образование" в Интеграл, В развитие, 04.03.2019

Николай Христанов - мениджър "Висше образование" в Интеграл. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Николай Христанов - мениджър "Висше образование" в Интеграл. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ситуацията в образователната сфера във Великобритания остава спокойна на фона на наближаващия Brexit. За момента британските университети не очакват драстични промени. Това каза Николай Христанов - мениджър "Висше образование" в Интеграл, в предаването “В развитие” с водещ Светозар Димитров.

Христанов посочи, че в случай на раздяла между Кралството и Европейския съюз (ЕС), уредена със споразумение, финансирането на студенти от блока ще се запази за целия период на обучението.

Гостът добави, че при Brexit без сделка има вероятност да бъдат въведени визи за чуждестранните студенти.

Визите не биха попречили на образованието. Студентите обаче ще трябва да започнат да разчитат на допълнително финансиране от университетите, което да се изплаща под формата на стипендии”.

Христанов отбеляза, че за Великобритания също е важно да има чуждестранни студенти и в неин интерес остава да подпомогне образованието им.

Гостът посочи, че таксата за обучение към момента е най-висока в Англия и е в размер на 9250 паунда. В Уелс таксата е 9000 паунда, добави той.

Финансовата политика на Шотландия е най-изгодна. Там таксата е 1820 паунда, като тя се покрива от държавата. За сметка на това шотландските университети имат по-високи изисквания и приемът там е най-труден”.

Очаквайте видео материал с целия разговор. 

Още по темата

Още по темата

 

Последни новини
Още от В развитие