В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Недобрата подготовка на Тръмп провали срещата САЩ-Северна Корея

Христо Господинов, преподавател по политически науки, В развитие, 01.03.2019

Дипломатическите инициативи трябва да бъдат доста добре претеглени, за да се постигне ясен резултат от тях. С общи приказки и неглижиране на повода да е във Виетнам, американският президент Доналд Тръмп се опита да прикрие неподготвеността си за преговорите с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун. Това каза Христо Господинов, преподавател по политически науки, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Срещи като тази между Тръмп и Ким обикновено се готвят доста дълго време от екипите на двете държави – коментират се различни точки, уговарят се определени детайли и чак тогава се пристъпва към директните преговори. В случая имаше още време да се подготвят различните дипломатически ходове, да се обиграят екипите... Прибързаността на Тръмп да постигне уговорка със Северна Корея, полезна за имиджа му, също се отрази негативно на разговорите и доведе до безрезултатния край“.

Господинов отбеляза, че коментарите на американския президент след срещата за исканията на Пхенян за пълна отмяна на санкциите от страна на САЩ също показват неподготвеността му.

„Ким не е искал цялостна отмяна на американските санкции, а само частична, която да е в полза на севернокорейското население. Хуманитарната криза в страната наистина е изключително сериозна“.

Гостът отбеляза, че санкциите остават единствения коз за американската администрация. Според Господинов САЩ трябва да потърсят и сътрудничеството на Южна Корея и Япония.

Важно е американската дипломация да не изпуска добрия тон, който е създаден до момента, отбеляза още той.

„Ясно е, че Северна Корея няма да се откаже от ядрените си оръжия с един бърз подпис, но американската администрация не бива да изпуска установения все пак дипломатически напредък“.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Още по темата

Още по темата

 

Последни новини
Още от В развитие