В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Кипър получи надежда и за други газови находища в изключителната икономическа зона на страната

Бранислава Бобанац, журналист, В развитие, 01.03.2019

Exxon Mobil откри големи залежи на газ в териториалните води на Кипър. Новината е дългоочаквана, посрещната с оптимизъм от политическите власти на Кипър, които са изразили надежда американската компания Exxon Mobil да разшири присъствието си в енергийната програма на страната и на Източното Средиземноморие. Оповестените положителни резултати се отнасят за сондажите в блока в южната част на  кипърската изключителна икономическа зона, на границата с египетската изключителна икономическа зона. Събитието коментира Бранислава Бобанац, журналист, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

"Първоначално при сондажите Кипър бе обзет от разочарование, тъй като в първото находище - Делфини, не бе установено количество газ. За разлика от това вчера бяха обявени резултатите от находището Глаукос, където е открито третото най-голямо газово находище за последните години и най-голямото находище в кипърската изключителна икономическа зона. По предварителни данни посоченият обем се оценява на от 5 до 8 трилиона кубически фута, което е от 142 до 227 млр. куб. м, а количествата са съпоставими с откритите в региона. Очакванията са били за по-големи количества в находището", каза още Бобанац.

Тя допълни, че това откритие дава нови надежди за развитието на Кипърската икономическа зона и че в зоната има още много, макар и по-малки, находища на газ, както и възможност за продължаване на изследванията, проучванията и сондажите в зоната.

Вижте повече във видео материала. 

Последни новини
Още от В развитие