В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Структурата на държавните предприятия и правораздаването са слабите звена в България, сочи докладът на ЕК

Георги Ганев, икономист, Център за либерални стратегии, В развитие, 28.02.2019

Георги Ганев, икономист, Център за либерални стратегии. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Георги Ганев, икономист, Център за либерални стратегии. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България е извън праговите стойности на 2 от 14-те индикатора в доклада на европейския зимен семестър, който показва дали дадена страна изпитва макроикономически дисбаланс. Единият е нетната външна инвестиционна позиция, а другият е темпът на нарастване на цените на недвижимите имоти. Това каза Георги Ганев, икономист, Център за либерални стратегии, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

В доклада не са засегнати подробно тези два индикатора, заяви Ганев.

„Докладът се концентрира върху сериозни проблеми в България, които са свързани предимно с държавното устройство. Сред тях е демографският проблем, което води до състаряващо население и липса на квалифицирана работна сила“.

Основно се говори за слабости в управленската структура на държавните предприятия и правораздаването в България по няколко линии, коментира Ганев.

"Една от тях е прането на прани, друга е рамката за несъстоятелността, която се превръща в дългов проблем. Третата е, че българската прокуратура продължава да е безотчетна и безотговорна".

През есента се следи дали някоя страна има индикатори за дисбаланс, обясни той.

"Ако е извън рамките на праговите стойности, се решава дали ще се прави задълбочен преглед на съответната страна. Публикуваният доклад за България е именно задълбочен преглед".

След това в разговор с правителствата се постигат специфични за страната препоръки за реформи и промени. Тези специфични препоръки обикновено излизат през юни, допълни икономистът.

Очаквайте видео материал с целия разговор.

Последни новини
Още от В развитие