В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Цената на петрола повиши стойността на канадския долар

Мартин Митренцев, форекс анализатор, В развитие, 27.02.2019

През 2018 г. видяхме само 2 покачвания на основния лихвен процент от Централната банка на Канада от 1.25 на 1.75%. Четвъртото тримесечие се оказа най-важното за канадския долар. Стойността на канадския долар е корелирана с цената на петрола. Ако има ръст в цената на петрола, това засилва и валутата. Това коментира Мартин Митренцев, форекс анализатор, в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров.

"Един от главните приходи на Канада е износът на петрол - той стимулира над 10% от приходите на Канада. 97% от износа на петрола са насочени към САЩ".

Данните за запасите на суров петрол в САЩ за миналата седмица отчитат спад от 8,6 млн., спомена Мартин Митренцев по темата за петрола. "Има директен сблъсък между САЩ и ОПЕК, защото не може да се постигне консенсус. Желанието на ОПЕК е за 80-85 долара за барел, а САЩ целят по-ниски цени. Спадът на продукцията главно се дължи на Саудитска Арабия. За да видим по-сериозно увеличение в цената, трябва и другите държави като Иран и Ирак да приложат ограничения в добива си. Търговската сделка между САЩ и Китай може да повлияе най-много върху цената на петрола в по-големи размери", допълни той.

Британският паунд вчера отчете ръст от 200 пипса, отбеляза анализаторът. "Тереза Мей казва, че в идеалния вариант ще бъде постигната сделка до 29 март. Новата ключова дата е 12 март. Корбин пък спомена, че ще подкрепи идеята за втори референдум. Това повлия положително. Видяхме най-високи нива на паунда от юни насам и покачване от 550 пипса", посочи той.

 

Последни новини
Още от В развитие