В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Три фактора повишават прогнозата за кредитния рейтинг на България до BBB+

Денис Шен, асоцииран директор "Публични финанси", Scope Ratings, В развитие, 27.02.2019

През април миналата година рейтинговата агенция Scope Ratings е повишила прогнозата за кредитния рейтинг на България на положителна. Оттогава  са се случили няколко събития, свързани с България, което е повлияло на преценката на агенцията и тя обявява повишението на дългосрочния кредитен рейтинг на страната до BBB+, със стабилна перспектива.  Тази положителна за страната ни промяна коментира Денис Шен, асоцииран директор "Публични финанси", Scope Ratings, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.  

"Три основни фактора са довели до новата перспектива за България - първият е свързан с публичните финанси, които са традиционно силна страна в баланса на България; вторият е ангажираността към реформи; третият е свързан с подобряването на външната устойчивост и способността на България да се справи с външни шокове", каза Денис Шен. 

Спирайки се поотделно на всяка от причините, които рейтинговата агенция е взела под внимание, Шен конкретизира публичните финанси на България като двигател на повишението на рейтинга на страната.

"Брутното съотношение на дълга на България беше 23,1% от ВБП през третото тримесечие на миналата година, това съотношение се очаква да спадне до под 20%, освен това страната има значителни фискални резерви, те са около 9% от БВП, а и до 2022 не се очаква мащабно погасяване на облигации. През следващите години няма да има опасност. Правителството на България прогнозира бюджетен баланс от -0,5% от БВП през 2019, това се дължи на паричен излишък от 0,1% през 2018, въпреки, че понижението не е голямо, то е нещо, което следим внимателно", каза още Шен.

Втората причина за повишаването на рейтинга на страната е ангажираността на България към реформите.

Вижте целия разговор във видео материала.

 

 

Последни новини
Още от В развитие