В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Регулярната връзка мениджър-служител е основна за компаниите

Мария Маврудиева, изп. директор на Съвета на жените в бизнеса в България; Камелия Мончева, HPE, Women at work; Огнян Траянов, изп. директор на ТехноЛогика; Иван Доброволов, изп. директор на BG Assist, В развитие, 27.02.2019

Камелия Мончева, HPE, Women at work, и Мария Маврудиева, изп. директор на Съвета на жените в бизнеса в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Камелия Мончева, HPE, Women at work, и Мария Маврудиева, изп. директор на Съвета на жените в бизнеса в България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Регулярната обратна връзка в посока мениджмънт-служител е ключова за всяка една компания и задържането на кадри у нас. Около това мнение се обединиха Мария Маврудиева, изп. директор на Съвета на жените в бизнеса в България, и Камелия Мончева, HPE, Women at work, в интервю за репортера на Bloomberg Хюлия Айваз от церемонията, на която Българският форум на бизнес лидерите (БФБЛ) обяви финалистите и победителите в Наградите за отговорен бизнес 2018.

Според изпълнителния директор на „ТехноЛогика“ Огнян Траянов основна за запълването на липсите на пазара на труда у нас е необходимостта от по-детайлна оценка и създаването на професионална ориентация в ранна детска възраст, още на етап прогимназиално образование.

Иван Доброволов, изп. директор на BG Assist, коментира и необходимостта от внедряването на пазара на труда на хората с увреждания.

„Сегашният модел трябва да бъде променен и хората с увреждания да могат по-лесно да си намират работа. Трябва да се разчупи всеобщото схващане, че те не могат да работят или имат твърде малки възможности и ще бъдат в тежест на останалите служители“.

Вижте целия разговор във видео материала. 

 

 

Последни новини
Още от В развитие