В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Евроизборите: Идеологическият сблъсък за бъдещето на Европа

Емил Вълков, политически анализатор, редактор в Консерваторъ, В развитие, 26.02.2019

Предстоящите избори за Европейския парламент ще са избори относно визията ни за Европа. Категорично те ще заложат европейски теми, пречупени през националните интереси и ценности. Това коментира Емил Вълков, политически анализатор, редактор в Консерваторъ, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

По отношение на либералните революции и техния антипод има исторически натрупвания, спомена Емил Вълков. "В случая говорим за споделения опит на Европа. Консервативната реакция не може да бъде определена като възраждане на тоталитаризма. Консерватизмът цели възвръщане към базисни ценности, споделени за цяла Европа, както и фокусиране върху личната отговорност и предприемачеството. Това виждане връща личността в центъра и поставя традициите на фокус", допълни той.

"Консервативната визия за свободата – човек е създаден със свободна воля. Т.е. свободата и отговорността са своеобразен фундамент. Несвободният човек няма как да гради цивилизация, да твори отвъд материалното си битие. Свободата е централна за консерватизма".

Предстоящите избори за Европейски парламент до голяма степен са ключови, счита гостът. "Те ще доведат до сблъсък на идеологически позиции за визията за Европа. Разликата между евроскептицизъм и абсолютен антиевропеизъм е сравнително лесна за забелязване. Консервативните организации не искат да разрушат Европа. Те искат да я реформират. Двете тези - федерализация или Европа на нациите, предлагат съвсем различни визии за бъдещето", добави той по темата.

Още по темата

Брекзит е пример как демокрацията има своите вътрешни проблеми, подчерта анализаторът. "Когато елитът е неспособен да вземе решение, това важи и за народа. Така интересите се преплитат хаотично. Всеки дърпа към някаква посока. Виждаме голям провал на политическата класа във Великобритания, независимо от това какъв ще бъде резултат от Брекзит", уточни Вълков.

 

Последни новини
Още от В развитие