В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Почти 80% от търсенето на паладий са от страна на автомобилни производители

Борис Петров, анализатор в Адмирал Маркетс, В развитие, 26.02.2019

Паладият е изключително търсен от автомобилните производители, които са длъжни да отговорят на новите екологичните изисквания основно в Китай, Европа и САЩ. Това коментира Борис Петров, анализатор в "Адмирал Маркетс", в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров.

"След като са принудени да увеличат търсенето на паладий, имаме слабо предлагане от страна на основните производители – Русия и Южна Африка. Достигна се до ръст на паладия от 22% от началото на годината". 

След като вече няколко поредни години производителите не успяват да отговорят на търсенето на паладий, все още възможностите търсенето да бъде покрито са ограничени, уточни Борис Петров. "Докато се увеличава предлагането, търсенето продължава да нараства, затова и цената е толкова висока и се търгува с повече от 120 долара над цената на злато, което е прецедент. Смятам, че цената на паладия трудно ще падне много по-надолу", допълни той.

"САЩ ще се опита да наложи производителите да не бъдат зависими от руския паладий. От друга страна, Русия ще продължава да лансира своето производство. Колерацията при основните благородни метали винаги е била силна. Цените на суровините винаги са зависели от няколко основни фактора: икономиките на развиващите се пазари. Друг фактор е, че суровините са деноминирани в долари. Третият фактор са лихвените проценти в САЩ. Доходността по облигациите в САЩ зависи от лихвите на Федералния резерв".

Търговските преговори ще дадат нов тласък в развитието на китайската икономика, счита Петров. Стимулите от китайското правителството ще повишат търсенето на мед и други основни метали, добави още анализаторът в "Адмирал Маркет".

Последни новини
Още от В развитие