В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Ползите от навлизането на технологичните гиганти в разплащателния бизнес

Даниел Дьодерлайн, изп. директор на Auka, В развитие, 25.02.2019

Много от технологичните играчи, сдобили се с лиценз, могат да извършват плащания от името на клиентите си и да съхраняват средствата им. Това коментира Даниел Дьодерлайн, изп. директор на Auka, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Alipay, част от Alibaba Group, получи лиценз за електронни пари в Люксембург, съобщи гостът. "Чрез този лиценз за електронни пари те могат да съхраняват средства, да извършват плащания от ваше име – това позволява на такива компании да оперират във всяка страна от ЕС и до голяма степен могат да заменят банковите услуги чрез новата регулация за електронните плащания – PSD2", посочи изпълнителният директор на Auka.

"Alipay заяви намерения да обслужва китайски туристи и да позволят на местните магазини в цяла Европа да приемат плащания от тези туристи. Но мисля, че целта е по-мащабна. Изглежда, че Alipay е навлязла във всеки регион и страна. Компанията е амбициозна и обслужва около 800 млн. потребители".

Apple разширява функциите на своята услуга Apple Pay, за да се конкурира с Alipay, спомена Даниел Дьодерлайн. "Samsung инвестира известно количество в своето мобилно разплащане. Това направи и Google", допълни той.

"Промените от PSD2 регулацията ще доведат до други промени. Отделни търговци също ще могат да представят разплащателни услуги. Новата услуга позволява на много търговски компании да се свързват с вашата банкова сметка. До 5 години българите ще извършват плащанията си чрез мобилните телефони. Всички с изключение на банките ще спечелят от навлизането на технологичните гиганти в разплащателния бизнес".

Последни новини
Още от В развитие