В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

След заседанието на Фед: несигурността относно паричната политика продължава

Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, В развитие, 21.02.2019

Протоколът от последното заседание на Фед има за основно послание неяснотата по отношение на паричната политика през 2019 г. Това коментира д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Част от банкерите са посочили, че при повишаване на инфлацията в САЩ над прогнозите това би било подходящо условие да бъдат увеличени лихвените проценти, спомена д-р Иванова. "Акцентът от заседанието остава върху търпението относно взимането на решенията и рисковете пред икономиката. Това направи търговията на Уолстрийт волатилна. Липсват решения за категорични сигнали за увеличение на лихвите за разлика от индикациите на декемврийското заседание, когато се планираха две такива", допълни тя.

"Представителите на Фед посочват като рискове търговската война между САЩ и Китай, забавянето на икономическия ръст в Европа и Китай, Брекзит, временното преустановяване на работата на американското правителството. Отделно, има заявка, че до края на 2019 г. може да бъде прекратено намаляването на облигационният портфейл. През декември Фед посочваше, че не се очакват такива стъпки. Сега дори се посочва срок за 2019 кога да бъде спряно намаляването".

В крайна сметка индексите завършиха сесията с леки повишения въпреки волатилността след заседанието на Фед, уточни Магдалена Иванова.

"Тази седмица отново водеща тема са търговските преговори между САЩ и Китай. Говори се за пробив и несигурност едновременно. Пазарите гледат с надежда към прогреса по преговорите".

Австралийският долар поевтиня рязко, съобщи Иванова. Китай отрича да има връзка с кибератаката спрямо австралийското правителство, допълни тя.

"Петролните цени стигнаха върхови нива - ограничаването на доставките и санкциите срещу Венецуела и Иран спомагат за това. От друга страна, ръстът на цените е ограничен и това е предвид огромното производство в САЩ и ръста на запасите там". 

 

Последни новини
Още от В развитие