В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Какви ще са новите изисквания за инвестиционните посредници

Момчил Тиков, изпълнителен директор на ЕЛАНА Трейдинг, В развитие, 21.02.2019

За пръв път България инвестиционните посредници и банките са с обща регулация, което създаде проблеми за инвестиционните посредници. Това каза Момчил Тиков, изпълнителен директор на ЕЛАНА Трейдинг, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Регламент 575 за пруденциалните изисквания към кредитните институции и инвестиционните посредници, който е в сила от средата на 2016 г., е насочен почти изцяло към кредитните институции като по-големия субект в регулирането. Това ощетява инвестиционните посредници. Трудно се напасват надзорните отчети спрямо регламента".

Част от рисковете, които поемат инвестиционните посредници, не са отчетени в пълнота с регламент 575. Набляга се върху рискове, които са типични за банковия сектор, обясни той.

Изчисляването на справки и надзорни отчети затруднява инвестиционните посредици, коментира Тиков.

"Това бе разбрано и на европейско ниво. Поради това от близо година има нов проекторегламент, който разделя инвестиционните посредници от банките. Целта му е да се фокусира изцяло върху дейността на посредниците и да отчита фрагментацията в сектора".

Положителното на проекторегламента е, че са обхванати в пълнота рисковете, които поемат работещите в сферата, допълни гостът.

Във видео материала може да проследите целия разговор.

Последни новини
Още от В развитие