В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Разумът ще надделее над чувствата на европейските избори, смята политолог

Петър Щурм, политолог, В развитие, 20.02.2019

Петър Щурм, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Петър Щурм, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Избирателната активност на европейските избори традиционно е ниска, като големият въпрос е кои сили ще могат да се организират и да имат добра избирателна активност за себе си. Това каза Петър Щурм, политолог, в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров. Brexit вероятно ще има положителен ефект върху предстоящите европейски избори, тъй като хората видяха, че излизането от Европейския съюз (ЕС) не е добро решение на какъвто и да е проблем, коментира Щурм.

"На евроизборите е много важно да се види каква ще бъде избирателната активност. Надявам се, че няма да има нова вълна на националпопулизъм. Референдумът за Brexit, изборът на Тръмп и възходът на националистите в Германия показват, че тези неща невинаги се засичат от предварителните изследвания".

Всички виждаме, че никой не е спечелил от желанието си да излезе от ЕС, заяви политологът.

"В Европа голямата политическа дискусия в момента е точно около либералния ред, какви са очевидните му провали и проблеми и с какво би могъл да бъде заменен.Националистическите настроения нарастват. Поради това е възможно да се стигне до нов консенсус в Европа. Когато дълго време има настроения, които нямат реален политически резултат, те обикновено стават все по-силни".

Цяла Европа разбира, че се осъществяват кибер атаки срещу нея от Русия.

„Поради това се предприемат сериозни мерки на национално и европейско ниво, което е хубаво. Факт е, че в САЩ не се справиха с атаките на президентските избори. Факт е, че Европа не се справи на референдума за Brexit. След това изборите в Германия бяха една идея по-добре организирани. По-бързо се реагираше, но опитите да се помогне на „Алтернатива за Германия“ бяха също толкова силни“.

Целия разговор може да проследите във видео материала.

Последни новини
Още от В развитие