В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Ролята на Италия е да бъде международен медиатор

Джулио Сапели, икономист и преподавател по история на икономиката в университета в Милано, В развитие, 19.02.2019

Ролята на Италия е да е медиатор между Изтока и Запада, между руснаците и САЩ, между балканските и средиземноморските страни. Това коментира Джулио Сапели, икономист и преподавател по история 
на икономиката в университета в Милано
, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

8 месеца след формирането на италианското коалиционно правителство Италия се прави много важна трансформация на политическия елит, спомена Джулио Сапели. "Имаме трудно икономическа ситуация. Освен това фигурира стар политически въпрос в Италия – трудните отношения между политическите партии в публичния сектор", допълни той.

"Отношенията между коалиционните партньори са проблемни, защото една от партиите в коалицията има много силна организация и настъпва засилване на конфронтация по общи въпроси, свързани с Европа. Мисля, че няма причина за предсрочни избори, имаме два месеца до европейските. Те са много различни от парламентарните такива. Имаме ново правителство. Реалният риск за ситуацията в Италия не е икономическият проблем, а политическата нестабилност".

Нямаме интеграция на историческите разлики между Севера и Юга, уточни икономистът по темата за сепаратизма.

"Фискалните мерки на правителството не намирам за подходящи. Важно е да има инвестиции не само за износ. Някои решения за вътрешния пазар са добри. Рецесията е международна. Нужно е да направим компромис с ЕК за бюджета, защото той ни е нужен предвид високите нива на дълг. Имаме нужда от държавна намеса в икономиката".

Италия не е антиевропейска страна, отбеляза Сапели. "Необходими са дълбоко промени в политиката и икономиката в Европа. Конфронтациите с Франция са опасни. Имаме нужда от добри дипломатически отношения с нея, Германия. Италия трябва да има добра комуникация със САЩ. Историческата роля на страната след Втората световна война е винаги да има добри отношения и с Русия", добави той.

Вижте повече във видео материала. 

Последни новини
Още от В развитие