В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

България – примерната членка на НАТО

Д-р Искрен Иванов, политолог, международен анализатор, В развитие, 19.02.2019

България изпълнява своите задължения спрямо НАТО много по-лоялно, отколкото Германия и Франция, смятат американски политици. Това разказа д-р Искрен Иванов, политолог и международен анализатор, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова. Коментара си анализаторът направи на база на 2-месечна специализация в САЩ, по време на която той е разговарял с много учени, анализатори, експерти, политици и др.

Мит е, че САЩ не се интересуват от България. Американците определиха Източна Европа като „приоритетен регион“. Проблемите на САЩ са свързани с по-големите европейски играчи, които не отделят достатъчно средства за отбрана“.

Още по темата

Гостът отбеляза, че американците имат твърда позиция по повод управлението на президента Доналд Тръмп, но тя е на два различни полюса.

Една част от общественото мнение изцяло подкрепя Тръмп, докато другата част смята, че президентът не може да управлява и трябва да си тръгне“.

Подобно е мнението им и за Китай, добави Иванов.

Още по темата

"Според част от американците търговската война между Вашингтон и Пекин е изключително непродуктивна. Те смятат, че Китай трябва да бъде търговски партньор на САЩ, но държан в определени рамки. Друга част приемат азиатската страна по-скоро като враг“.

Гостът коментира и натиска от страна на САЩ върху китайски технологични компании. 

„Споровете между САЩ и Китай не могат да бъдат решени с налагането на мита, защото двете най-големи икономики в света са твърде зависими една от друга и няма как санкциите да не действат и в ущърб на Америка. Изглежда администрацията на Тръмп намери печеливш начин за натиск върху Китай като заложи на Huawei. Малцина са онези, които вярват, че тактиката не е успешна и може да се превърне в заплаха за САЩ“.

Според госта липсата на партньорство с Япония е една от основните стратегически грешки на САЩ. Вижте повече във видео материалите.

 

 

Последни новини
Още от В развитие