В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Европа не одобрява външната политика на Доналд Тръмп

Георги Найденов, икономист, В развитие, 18.02.2019

Георги Найденов, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Георги Найденов, икономист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европа приема външната политика на Тръмп за ултимативна. Това коментира икономистът Георги Найденов в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Тръмп не е типичният президент. Неговото време ще донесе още прецеденти спрямо политиката, която развива. Обявяването на извънредно положение в САЩ е с цел да се финансира строежът на границата с Мексико и да може Тръмп еднолично да преразпредели средства от федералния бюджет. Ако стената бъде частично готова до изтичането на мандата на Тръмп, няма да се учудя, ако той спечели втори мандат с доста по-голямо мнозинство, отколкото спечели в първия".

Изводът от Мюнхенската конференция по сигурността е, че на Европа не ѝ харесва твърдата и безкомпромисна външна политика на Тръмп, отбеляза Найденов. "Джо Байдън през 2009 г. каза, че слага рестарт на отношенията с Русия. Тази година той спомена, че Америка ще се върне, но след като Доналд Тръмп си тръгне от президентския пост. Европейските лидери не одобряват политиката му по основни теми. Струва ми се, че това четиридневно посещение на Майк Пенс на Мюнхенската конференция по-скоро задълбочи част от външнополитическите проблеми между Европа и САЩ въпреки нагласата му да не е така. Той обвинява Германия, Франция и Великобритания, че се опитват да избегнат санкциите, които САЩ наложи на Иран. Отделно той налага твърда воля, че САЩ искат Европа да обяви Хуан Гуайдо за легитимен президент на Венецуела и че Мадуро е диктатор. Има разминавания по ядрената политика, климата и т.н. Двете страни не могат да намерят общ език", посочи той.

По отношение на строежа на "Северен поток-2" в момента се подготвя нова директива за изграждане на газопроводи, свързани с трети страни извън ЕС, спомена икономистът. "Очаквам Франция и Германия да продължат да си налагат газов монопол в Европа. Според мен ще има заобиколки. Ако ние не наложим външнополитическа позиция, и Турски поток ще ни заобиколи", добави още той.

Очаквайте видео материал с целия разговор.

Последни новини
Още от В развитие