В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Българският стартъп "Биодит" ще бъде публична компания, която увлича последователи

Юлиан Софрониев, главен изпълнителен директор на "Биодит", В развитие, 14.02.2019

През 2014 - 2015 г. стартирала като технологичен стартъп, 3 години по-късно българската компания за биометрични системи "Биодит" излиза за публично предлагане на фондовата борса.

"Взехме това решение за листване на БФБ, но ние вече имаме 2 външни инвеститора - фондът за рискови инвестиции NEVEQ и инвестиционният фонд Impetus Capital, които подкрепиха компанията през тези 4 години след първоначалната моя инвестиция, като мажоритарен собственик и основател. Странно е такава малка компания и на толкова ранен етап да излиза на БФБ, но борсата не е запазено място за големите играчи, тя е платформа за набиране на капитал". Това каза за решението за публично предлагане основателят й Юлиан Софрониев, главен изпълнителен директор на "Биодит" в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров

"Много е трудно български технологичен стартъп да излезе на международните пазари и да бъде финансиран от големите фондове. Причините са много, вече съм ги разказал в предишни мои участия, но ето някои от основните. Големите фондове не гледат на България и на Румъния, на региона като добро място да инвестиции, въпреки че ние изградихме невероятно голяма мрежа - общност от стартъп компании, от акселератори и инвеститорски компании, те все още не гледат на нас с добро око поради ред причини: законодателството, IP правата, които могат да бъдат регистрирани тук и ред други причини. Имах среща с над 17 фонда през 2017 г., преди да взема решението за IPO и съобщението от всички неофициално беше, "на този етап не разглеждаме потенциал за инвестиция в този регион". Това беше причината да се насочим към БФБ", разказа Софрониев.

Когато акционерите на компанията са взели решение за листване на борсата, ваучерната схема на подпомагане в България още не е съществувала. Те вземат това решение, независимо дали ще бъдат подпомогнати от държавата или не. Софрониев приветства програмата, която държавата стартира за МСП и особено ваучерната схема, "тя със сигурност ще подпомогне компанията в голяма част от разходите, които ще бъдат направени по това публично предлагане, изработка на проспект, комисионни на консултанти, всички такси, които трябва да платим. Тя ще помогне на нас и на всички компании, които смятат да излязат на борсата", каза още Софрониев.

Той сподели, че днес има среща с инвестиционния посредник, с който работят, за да четат целия проспект, като се надява утре, в петък, или в понеделник той да бъде входиран в Комисията по финансов надзор. Софрониев каза, че не очаква забавянето на глобалната икономика да попречи на „Биодит“,  да повлияе негативно върху разрастването му, защото се е насочил към Испания, която предлага достатъчно голям туристически пазар.

“Нашата технология е една от малкото, която е GDPR Compliance, не съдържа личните или биометричните данни на клиентите. Когато инсталираме  системата на сървъра на дадена компания, тя не работи с личните данни на клиентите, в системата се съдържат математически числа – нули, единици и кодове. Хубаво е хората да знаят, че технологията, която използваме, ги защитава и отговаря на всички европейски регулации“, уточни изпълнителният директор на „Биодит“.

Софрониев добави, че сумата от борсата ще бъде използвана основно за маркетинг и продажби на техните продукти в България и в още две страни. Планът им за следващите 2 години е да навлязат в хотелския сектор в Испания и Белгия, след което планират повторно увеличение на капитала,  който после да им помогне да навлязат и на световните пазари.
 Гледайте повече във видео материала.

 

 

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие