В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

България трябва да спре да обвинява ЕС за националните си проблеми

Даниел Стефанов, програмен координатор на ЕСВП – София, В развитие, 12.02.2019

Даниел Стефанов, програмен координатор на ЕСВП – София. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Даниел Стефанов, програмен координатор на ЕСВП – София. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

По време на членството си в Европейския съюз (ЕС) България осъзна, че има много въпроси, които се решават на европейско ниво, но имат отражение във вътрешната политика. Трябва да стигнем до нивото обаче, в което проблемите на блока не се използват, за да се обяснят националните неуспехи. Това каза Даниел Стефанов, програмен координатор на ЕСВП – София, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Стефанов посочи, че тенденцията е валидна и за други държави.

"Франция, с пакета „Мобилност“ на президента Еманюел Макрон, е типичен пример на страна, която се опитва да направи един свой проблем европейски и да спечели от това".

Още по темата

Гостът коментира и предстоящите европейски избори в края на май (23-26). Той изтъкна, че гласувайки за антиевропейски партии, гражданите рискуват да нанесат вреда на Европа, която реално да се отрази на техния живот.

„Блокиращо малцинство може да се сформира в Европейския парламент ако се съберат антиевропейските крайно десни и крайно леви политически партии... Все пак не е необходимо да има цялостно консолидиране на тези сили, те могат да работят заедно само по отделни теми“.

Още по темата

Още по темата

Като най-застрашени области Стефанов посочи изборът на нов председател на Европейската комисия, търговските споразумения с други страни, както и създаването на следващата финансова рамка на блока.

Трябва да си дадем сметка, че разбирането за солидарност идва от по-големите, проевропейски партии. Промяна на разбиранията вероятно ще се отрази в цифрите, които виждаме в европейския бюджет, предвидени за отпускане под формата на фондове".

Вижте повече във видео материала. 

 

Последни новини
Още от В развитие