В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Какъв ще е ефектът от трансформацията в енергийния сектор

Самюел Фурфари, професор по енергийна геополитика, Брюкселски свободен университет, В развитие, 11.02.2019

Енергийният сектор преминава през доста впечатляващи промени, защото през последните 40 години се страхувахме от липсата на достъп до енергийни ресурси. Това каза Самюел Фурфари, професор по енергийна геополитика, Брюкселски свободен университет, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова. Опасявахме се, че няма да имаме петрол, че трябва да продължаваме да използваме възобновяеми източници, допълни той.

"Благодарение на технологичния напредък разбрахме, че петролът е достъпен не само в Близкия изток. Още по-важен от петрола е природният газ. Оказа се, че имаме резерви от природен газ за над 200 години".

Не трябва да смятаме, че възобновяемите източници скоро ще заменят изкопаемите горива, тъй като изкопаемите горива са много по-евтини от възобновяемите източници, обясни Фурфари.

"1.2 млрд. души в света нямат достъп до електричество и те не се интересуват от климатичните промени или околната среда. Те просто искат да имат достъп до електричество".

Много страни биха спечелили от промяната, прогнозира той.

„САЩ са първите, които произвеждат 12 млн. барела петрол на ден, но Канада и Австралия също се превръщат в основни играчи в бранша. Австралия открива все повече залежи на природен газ, но продължава да добива въглища и уран“.

Цената на петрола и газа в световен мащаб ще остане почти без промяна. В Европа ще има леко понижение на цената на газа, коментира той.

Вижте повече във видео материала. 

Последни новини
Още от В развитие