В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Америка над всичко: Резултат от добър икономически цикъл или дело на Тръмп?

Георги Найденов, икономист, В развитие, 11.02.2019

Георги Найденов, икономист, снимка: Bloomberg TV Bulgaria Георги Найденов, икономист, снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Лидерът на САЩ Доналд Тръмп подходи към президентството така, както се подхожда към управлението на един бизнес и не дотам политически. Въвеждането на данъчната реформа и стимулирането на бизнеса да наема повече работна ръка дадоха своите резултати и за съживяването на щатската икономиката. Това каза икономистът Георги Найденов в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

В кабинета на Тръмп ясно се вижда, че ако не следваш модела на управление, насочен към възраждането на идеята за „Америка над всичко“, в общи линии си отиваш, независимо от поста си... Част от икономическия подем на САЩ наистина се дължи на политиката на президента“.

Като примери в това отношение Найденов посочи спорната търговска война между Вашингтон и Пекин, която все пак продължава да дава положителни резултати за САЩ, както и предоговарянето на Северноамериканско споразумение за свободна търговия (NAFTA).

Споразумението с Мексико и Канада беше префасонирано в полза на САЩ и особено на земеделските производители, които все пак са едни от най-големите донори на американската икономика и най-верните избиратели на републиканците“.

Икономистът коментира и речта на президента "За състоянието на съюза". Според него тя е съдържала ключови моменти, към които демократите не са подходили с необходимото внимание.

Още по темата

Сред основните теми той изтъкна тези за рекордно ниската безработица в САЩ, премахването на ограниченията за бизнеса, както и енергийната независимост.

„Речта беше много показателна от гледна точка на това, че се изредиха редица успехи, които администрацията на Тръмп, въпреки множеството трусове и някои противоречиви политики, успя да постигне за тези две години. През цялото това време демократите прокарваха безумни идеи и се чудеха как да се противопоставят личностно на Тръмп, а не в качеството му на президент“.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от В развитие