В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

След 10 години у нас отново има рекорд на закупените нови автомобили

Борислав Цаков, председател на Прес-авто клуб България, В развитие, 07.02.2019

Черна, мощна и голяма.Това за българина е хубавата кола. На практика обаче той избира друго. Продажбата на нови автомобили в България се е активизирала, през последната 2018 г. в това отношение у нас е отчетен рекорд, но още не може да се достигнат продажбите на нови коли от преди 10 години, от 2007г.. 16 продажби не са достигнали, за да бъде отчетено числото 40 000 на продадените нови автомобили през 2018 г. Тези данни посочи Борислав Цаков, председател на Прес-авто клуб България, в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров.

Въпреки годишния рекорд, в Словения, страна с 3 пъти по-малко население от България, се продават 2 пъти повече автомобили от нас, посочи Цаков. Продадените автомобили втора ръка у нас са над 267 000. Съотношението в продажбите на нови и на втора употреба автомобили е приблизително 1:6,2, на всеки нов автомобил са продадени малко повече от 6 стари коли. Цаков намира положителна тенденция и в тези данни, през предходната 2017 г. това съотношение е било 1: 8.

"Автомобилите са бизнес, структуроопределящ за икономиката на всяка една европейска страна, независимо дали е производител или вносител. България е с икономически ръст и това се вижда и в покупката на автомобили. За сравнение, Великобритания, ако извадим политическите причини и оставим икономическите, е с 6 % понижение на ръста на продадени нови автомобили", коментира процеса Цаков.

Гостът изрази съмнение във възможността на страната ни да стигне скоро словенците - въпреки промяната в съотношението на продажби между автомобилите втора употреба и новите, то новите са под 5 % от тези, които се движат в страната. Десетилетия ще трябва да изминат, за да може покупателната способност на българите да ги изведе до средно европейско ниво.

"Българите са силно зависими от цената, но не избират лоши автомобили, най-продаваната марка за последните 4 год. у нас е Dacia, поради доброто съотношение между цена и качество. На второ място по избор на нови автомобили е Renault, а на трето място е Шкода, която няма нищо общо с някогашната соц. кола. Ако попитате българина коя е най-хубавата кола, той ще ви каже, че тя е черна, мощна  и голяма", каза още Борислав Цаков за мечтите на българите, които все пак купуват практично. Едва 10% от всички продадени автомобили са премиум клас, те са закупени и с възможно най-високия клас оборудване.

Българинът купува всякакви марки автомобили. 1110 бр. са закупените през миналата година автомобили BMV, а 4 българи са си купили чисто нова Tesla.

"По-добре е да си купи на лизинг автомобил, вместо в брой и после да се тегли потребителски кредит за нещо друго", е съветът на Цаков. "Лихвите и условията по лизинга на автомобили са далеч по-добри от тези на банковите заеми".

Трудно осъществимо поради малкия ни пазар, е така нареченото споделено ползване на автомобили. То става като се сключва договор с компания, която го предлага - купува се не автомобил, а услугата за ползване на автомобила. За съжаление, у нас в момента като че ли няма достатъчно финансов ресурс, да се осигурят автомобили за такава услуга, е мнението на Цаков.

"От гледна точка на полезността за държавата, продажбата на нови автомобили е по-добър избор за държавния бюджет. Хората, които търгуват с автомобили втора употреба трябва да се пренастроят - да внасят технически по-изправни автомобили, които да отговарят на новите екологични изисквания на ЕС. В България още се страхуват от електрическите автомобили. Тук държавата и министерствата не могат да намерят междинното звено, което да отведе клиента до електромобилите". 

По думите на Цаков, трудно е човек от двигател с вътрешно горене да се пренастрои за управление на електрически автомобил. Тук е мястото на хибридните автомобили. Това звено в българските официални автомобили не фигурира.

Гледайте повече във видео материала.

 

 

 

 

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие