В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Анкара продължава да оказва натиск върху Атина заради гюленистите в Гърция

Зоя Димитрова, журналист и международен анализатор, В развитие, 06.02.2019

Отношенията между Гърция и Турция са на приливи и отливи. Имаше период на много стабилни отношения, но напоследък има известен спад, който започна с бежанския поток от Турция в Гърция. Това каза Зоя Димитрова, журналист и международен анализатор, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

Всяко необмислено действие от Атина или Анкара води до конфликт. Случвало се и до струпването на войски, коментира тя.

"Напоследък се изостри проблемът с избягалите от Турция привърженици на организацията на Фетхуллах Гюлен, която беше обявена за терористична организация от Анкара. Освен 8-те военнослужещи има и други, които са намерили убежище в Гърция. Сред тях са членове на Кюрдската работническа партия, която също е обявена за терористична от турските власти“.

Анкара настоява да бъдат предадени всички турски граждани, които са намерили убежище в Гърция. Впоследствие министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас заяви, че правосъдната система на страната е независима и не може да се оказва външна намеса, разказа гостът.

Турция се оказа единствената стабилна държава в Близкия изток, която може да преговаря и с Русия, и със САЩ, заяви тя.

„Американският президент Доналд Тръмп предложи създаването на зони за сигурност по цялата граница между Турция и Сирия, където да бъдат ликвидирани всички, които Анкара смята за терористи – това са голяма част от милициите и въоръжените групировки на сирийските кюрди, както и елементи на Кюрдската работническа партия“.

Това предложение до голяма степен устройва Турция, обобщи тя.

"Сближаването на Турция с Венецуела започна преди повече от 5 години. Турция започна офанзиви на пазарите в Африка и Латинска Америка, търсейки нови партньори. Така започна връзката между Каракас и Анкара, която се разви много успешно в икономическата област".

Венецуела изнася голяма част от златото си в Турция. Появи се обвинение от страна на САЩ, че Турция продава злато на Иран, което е в нарушение на ембаргото срещу втората най-голяма страна в Близкия изток, обясни Димитрова.

Целия разговор може да проследите във видео материалите.

Последни новини
Още от В развитие