В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Личният бранд е сплав от цел, стойност и емоция

Мария Гергова, председател на БАПРА, Добромир Минков, управляващ партньор в Стантън Чейс, Георги Малчев, маркетинг експерт, управляващ съдружник в Xplora BG, В развитие, 05.02.2019

Личният бранд е съществувал винаги, днес в широката информационна среда има повече канали, чрез които да влияем на създаването и поддържането му. За човека е необходимо да осъзнае какъв е неговият личен бранд и как да го комуникира. Ако искаме да го насочим в определена посока, да създадем историите, които ще го поддържат и каналите, чрез които ще го използваме. Това мнение заяви в дискусията по темата Мария Гергова, председател на БАПРА, в предаването "В развитие", с водещ Светозар Димитров.

Личният бранд, който си изграждаме, е начинът, по който сме известни за другите, по който ни възприемат. "Но личният бранд трябва да тръгне от ценностите на човека. Тогава те могат да бъдат защитени. Съвпадението на ценностите, на които държи човекът и на работодателската компания, води до добър резултат за двете страни при наемането на работа, каза още Гергова. "Ако си изграждаме личен бранд за наемане на работа, целите могат да бъдат едни, а ако си градим бранд в нашата приятелска среда - формална и неформална, ще изберем други канали. Хубавото на днешната среда е, че каналите са много, трябва да ги използваме умно, за да изградим правилния бранд, този, който желаем".

Добромир Минков, управляващ партньор в Стантън Чейс, чиято работа е свързана с намиране на кадри на средно и на висше управленско ниво, определя ролята на личния брандинг при изграждането на кариера за важна. Той е съгласен, че напоследък е все по-трудно да се намерят правилните хора, подготвени за дадена бизнес среда, която се развива доста динамично.

"За личния бранд е важно първо да си отговорим на въпроса защо, какво искаме да постигнем, по какъв начин, как искаме да бъдем представени в съответната среда и какво искаме да ни донесе. Със сигурност дигиталните и социалните медии допринасят много хората да бъдат по-видими - техните силни страни, проектите, по които са работили, начина по който искат да бъдат възприети от евентуални работодатели. Могат да сложат, видео, различни проекти да си презентират, да ползват и телевизия. Това от една страна нас ни улеснява, защото като посредници в този процес имаме повече информация. Но от друга страна създава затруднения и едно от тях е прекаленият обем от информация",  уточни Минков. Той обясни, че понякога хората не са наясно как брандът, който създават, ги позиционира спрямо потенциалните работодатели и често смесват каналите (някои от тях са ориентирани повече към личния живот, а други повече към професионалната кариера). Ролята на професионалистите, по думите на Минков, е да отсяват важното в контекста на бизнеса и на работодателите.

Как може да се изгради професионално един личен бранд, по темата изрази мнение и Георги Малчев, маркетинг експерт, управляващ съдружник в Xplora BG, като постави акцент върху целите му. 

"Дали е намиране на работа, на партньор, дали искаме да сме говорители на дадени типове събития, дали искаме да ни канят на някакви благотворителни събития, важно е да определим целта си. В момента в дигиталната среда е много лесно да започнем да правим истории. Те разказват какви са нашите ценности, колко време посвещаваме за да се образоваме, на какви събития ходим, историите, които разказваме, трябва да ги разказваме консистентно. Алгоритмите на социалните мрежи ни подават сигнали, защото и ние така разсъждаваме, колко сигнали сме получили, че това е човек, който се вълнува от екипа, че е лидер в областта на криптовалутите. Т.е. всеки канал ни позволява да постигнем различни цели", каза Малчев.

Когато се разчита на инфлуенсъри, е много важно да се изберат правилните, каза по отношение на личния брандинг Гергова. "С кои от тях да работиш, по какъв начин, че да има правилен трансфер на имидж от една страна към друга".

"През миналата година Forbes бяха казали: забравете инфлуенсърите, освен най-наложените, най-масовите или много нишовите", посочи Малчев. "И у нас това вече се вижда - има хора с много силно влияние върху дадена общност, със сигурност могат да продадат една тениска или една блуза, могат да убедят останалите, че даден търговец или продукт е добър. Другата група са инфлуенсърите с влияние в тяхната микро среда, в момент в който препоръчат дадена услуга, могат да влияят в средата си. Тези, които са по средата, търпят най-голямото обезценяване, поради възможностите на дигиталните канали за засилване на нещата", каза още Малчев.

"Понякога шумът от влиянието на различни канали е толкова силен, че човек не може да чуе сърцето си, да усети интуитивно кои са нещата, които го правят уникален. Най-добре развитите дългосрочно лични брандове са на професионалисти, които са си дали сметка кои са силните им страни, какви са ценностите им, по какъв начин искат да повлияят на микросредата, тъй като има хора, които с това влияние са постигнали уникални неща за цялото човечество", каза Минков.

Каква е ролята на емоцията при създаването на личния бранд в съотношение с неговото съдържание?

Гледайте цялата дискусия във видео материала.

 

 

 

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие