В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Свободната търговия на ЕС, Brexit и събитията във Венецуела са в развитие през седмицата

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, В развитие, 04.02.2019

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Събитията във Венецуела, Brexit, споразумението за свободна търговия на ЕС и Япония, както и двудневното посещение на канцлера Ангела Меркел в Япония, са част от събитията от изминалата седмица, чието развитие продължава и в тази, те са сред акцентите, посочени в събитийния обзор на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Споразумението за свободна търговия между страните от ЕС и Япония, на което медиите обърнаха малко внимание, е една от важните теми, чието развитие продължава и през тази седмица. По данни на еврокомисаря Сесилия Малстрьом, 12 хил. германски фирми имат бизнес отношения с Япония, а 75 % от тях са малки и средни. Споразумението премахва редица бариери пред тях (мита и други търговски пречки) за износа им на стоки за Япония", коментира Попов.

Той съобщи за двудневното посещение на германския канцлер Ангела Меркел в Япония, а след срещата й с Шиндзо Абе се очаква и двамата да заявят подкрепата си за разширяване на свободната търговия. Другата мисия на Меркел в Япония е в подкрепа на решаването на казуса с Brexit, посочи Попов.

"Страните от ЕС, които дадоха ултиматум на венецуелския президент Николас Мадуро за обявяването на предсрочни избори, направиха официални изявления, в които заявиха, че признават водача на опозицията Гуайдо за временен президент на страната, с правото да организира предсрочните избори. Така Испания, Франция, Полша и Австрия реагираха, след като в полунощ изтече срокът на ултиматума, отправен към венецуелския президент Мадуро. Той от своя страна отхвърли категорично ултиматума, каза, че следващите избори ще се проведат през 2024 година, в изявлението му се споменава за евентуална гражданска война, пояснявайки, че всичко зависи от "степента на лудост на Империята на Севера (както той нарича САЩ) и западните им съюзници", но също така може да се каже, че всичко зависи от степента на лудост на неговите приятелски държави - Китай, Русия, Турция", съобщи главният редактор.

Вижте всички важни теми от седмицата на Investor.bg.

Още по темата гледайте във видео материала.

 

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие