В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

От хаоса около Brexit британският бизнес понесе загуби, начело със стартъпите

Рафаела Тенкони, основател на ADA, В развитие, 01.02.2019

В краткосрочен план Brexit и спорът около него доведоха до загуби на стартъпи и на компании, представени на финансовия пазар. Дали спорът между привържениците на Brexit и поддръжниците на оставането на Великобритания в ЕС да бъде решен до 29 март - това е много трудно да се случи, на първо място, защото ЕС не иска да отвори отново преговорите, тъй като позицията на британското правителство все още не е ясна. А и няма достатъчно време. Такова мнение сподели Рафаела Тенкони, основател на ADA, в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров.

"Смятаме, че ще видим интензивни преговори, но в края може да се получи удължение на срока за Brexit, от което имат нужда и двете страни. ако завършат без сделка, което е нещо много невероятно, тъй като очакваме сделка в последната минута, тогава ще има много смущения за Великобритания и еврозоната. Ако има само удължаване на срока преговорите ще продължат, може би с години, с мандат на друго правителство. Излизането на Великобритания от ЕС е много сложно и държавата сгреши като задейства член 50, защото 2 години са малко за този процес", каза Тенкони.

Тенкони изрази съгласие, че търсенето на изход от спора в правителството на Великобритания с предоставяне на повече средства на опозицията срещу подкрепа на споразумението за Brexit, може да проработи. По думите й, Тереза Мей няма да има достатъчно възможност да си купи позициите на представителите на опозицията, както и че в този мандат тя няма да успее да го направи.

Последиците от спора доведоха до загуби за британския бизнес, посочи още Тенкони, като пострадаха стартъпи и представени на финансовите пазари компании.

Европейските представители стоят на позицията, че няма да предоговарят споразумението. Какво иска ЕС и какво остава за Великобритания?

Очаквайте целия коментар във видео материала.

 

 

 

Последни новини
Още от В развитие