В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Какво следва от огромния дълг, който винаги е свързан с икономически кризи?

Проф.Красимир Петров, преподавател по икономика и финанси, В развитие, 01.02.2019

Такъв голям дълг на световната икономика никога не е имало, а той продължава да расте. През тази година САЩ вероятно няма на спрат да генерират задлъжнялост, очаква се да емитират дългови книжа на стойност около 1,4 трилиона долара, изчисляват от Дойче банк. Доколко глобалният дълг, достигнал 244 трилиона долара през третото тримесечие на 2018 г., притеснява големите икономики, след като надхвърля 3 пъти размера на глобалната икономика, своето становище изрази проф.Красимир Петров, преподавател по икономика и финанси, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Прекалено много е този дълг. В историята никога не е имало такова нещо, и преди Великата депресия от 1929 година такъв дълг не е имало. Той продължава да расте и това е вградено в съвременната финансова система от 1971 г., след разпадането на златния стандарт. Оттогава лимит на кредита няма, но това не означава, че няма последствия. Последствия има и те са трагични. Рисковете са тривиални - борсови кризи, свързани с търгуването на борсите на акции, след това ще има облигационни кризи, дългови кризи, със сриване на пазарите за дългове; следват валутни кризи, каквито вече имаше в няколко държави и накрая икономическа криза, свързана с огромни безработици, потенциално с инфлация и най-лошият вариант, който можем да очакваме - стагнация", това е процесът от последствия при наличието на дългове, поясни професорът.

Дългът, по думите на проф. Петров винаги е причина за икономическа криза - откакто съществува дълг и задлъжнялост, те са в основата на финансовите кризи.

А кризата вече е започнала и се е зародила от различни посоки.

 

Последни новини
Още от В развитие