В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Американската икономика се задъхва от увеличените лихви

Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в Елана трейдинг, В развитие, 31.01.2019

Очакванията, че може би Фед ще вдигне лихвата 2 пъти тази година, не са се променили съществено. Но изцяло беше пренаписано изявлението на централните банкери. Слага се край на този автопилот на повишаване на лихвите, откакто стартира този процес. Фокусът вече няма да е само върху два показателя - ниската безработица и инфлацията, която до неотдавна растеше и се премества към по-дългосрочните и в по-широк кър проблеми, които среща американската икономика. Това каза в коментара си за решението на Фед да запази основната лихва без промяна. Това каза в коментара си Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в Елана трейдинг, в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров

"Това е голямата промяна в поведението на централните банкери, но има и ефектът от падането на пазарите - Wall Street с 20% от октомври до декември, а основната вина се възлага на покачването на лихвите. И реакцията, която видяхме от страна на президента Тръмп към централните банкери може би е капката, която преля в чашата и доведе до тази коренна промяна, която се очакваше, но не сега, а може би в средата на година" каза консултантът.

Той изказа мнението, че в случая Доналд Тръмп е прав, от гледна точка на това, че икономиката на САЩ вече е усетила тежестта на високите лихви. 

"Сектори като строителството, производство на автомобили в САЩ вече влизат в една сериозна стагнация. Това, което се вижда при производството на автомобили, наричат една мини криза", каза още Цачев.

"По-високите лихви удрят потребителите, които вече не могат да си позволяват ипотеки и да купуват автомобили. Централните банкери, които искаха да могат да реагират и да свалят лихвите, вече няма да могат да осъществяват тази своя цел", посочи още консултантът.

Още по темата гледайте във видео материала.

.

 

Последни новини
Още от В развитие