В развитие

Понеделник - петък, 12-14 часа и 18-20 часа.

Водещи: Вероника Денизова, Делян Петришки, Светозар Димитров

Значат ли пропуснати ползи за домакинствата увеличените им спестявания в банките?

Деян Василев, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България и управител на moitepari.bg, В развитие, 28.01.2019

Деян Василев, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България и управител на moitepari.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Деян Василев, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България и управител на moitepari.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Икономическата логика не може да обясни напълно увеличените спестявания на домакинствата в банките при почти липсващата възвращаемост. Това каза Деян Василев, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България и управител на moitepari.bg, в предаването „В развитие“ с водещ Вероника Денизова.

Гостът направи изказването си по повод на публикувана днес информация, че до края на 2018 г. българските домакинства имат спестявания в банките в размер на 51,53 млрд. лв., което е увеличение от 7,7% на годишна база.

Хората все още не вярват в алтернативните инструменти – борсови, взаимни фондове. Те все още подхождат много консервативно към спестяванията си. Има голям потенциал и ниша за образоване в тази насока“.

Според Василев би могло да се каже, че увеличените спестявания значат пропуснати ползи за домакинствата.

Истината е, че всички инструменти, които имат по-висока доходност, имат и по-висока флуктуация. Именно нея хората не могат да приемат“.

Гостът посочи, че увеличеният ръст на кредитирането (11,2% на годишна база) се дължи на добрата икономическа конюнктура в последните няколко години, както и на наличието на множество аутсорсинг компании у нас, в които заплатите растат заради недостига на кадри.

Всичко това успокоява хората. Този растеж е здравословен, строителството също се увеличава, ръстът за 2018 г. е закономерен“.

Василев изрази очаквания за намаление на рисковото кредитиране през 2019 г.

„При едно плавно покачване на лихвите, каквото се очаква, част от хората могат да се затруднят с покриването на кредитите си. Вероятно цените на имотите няма да растат толкова бързо у нас, ще се затегне и отпускането на кредити заради кандидатурата ни за членство в еврозоната“.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от В развитие