В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

След 12 години в ЕС: България все още няма своя национална доктрина

Бисерка Бенишева, директор Връзки с ЕС в ПанЕвропа България, В развитие, 28.01.2019

Бисерка Бенишева, директор Връзки с ЕС в ПанЕвропа България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Бисерка Бенишева, директор Връзки с ЕС в ПанЕвропа България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

След 12 години членство в Европейския съюз (ЕС) България все още дължи съобщение на своите партньори за профила, който иска да следва в европейските политики – дали се обявява повече за правата на националната държава, или е за делегирането на повече суверенитет на наднационално ниво на институциите, подобно на Франция и Германия. Това каза Бисерка Бенишева, директор Връзки с ЕС в ПанЕвропа България, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Гостът коментира бъдещето на ЕС на фона на предстоящия Brexit във Великобритания, както и сценариите за него. Според нея вариантът за втори референдум в Кралството е малко вероятен.

„За да има втори референдум, трябва да има закон, приет от британския парламент, който да определи въпроса на референдума, на коя територия ще се провежда той, кои ще участват в него и едва след това да започне евентуално кампания“.

Бенишева изрази мнение, че до т.нар. „враждебен“ Brexit също не би се стигнало.

Подобно прекъсване на отношенията между Кралството и останалите държави членки на ЕС е абсолютно невъзможно, защото икономически и политически страните в блока са много обвързани“.

Според нея вариант Великобритания да спечели от раздялата си с ЕС няма.

ЕС е най-големият търговски блок в света. Той има договорени условия за свободна търговия с множество партньори. Всички тези споразумения за икономическо сътрудничество и преференциални условия на търговия Великобритания ще трябва да предоговори след Brexit. Това обаче изисква време и не би могло да се постигне дори за 2-годишния транзитен период след Brexit“.

 

Последни новини
Още от В развитие