В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Какви сигнали даде резултатът от заседанието на ЕЦБ?

Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, В развитие, 25.01.2019

Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Резултатът от заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ) е, че лихвените нива в еврозоната се запазват без промяна с уточнението, че ще продължат да бъдат на настоящите ниски нива поне до края на лятото тази година. Това коментира д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Дензова.

"В посоченото вчера изявление на централните банкери те поемат ангажимента, че програмата за изкупуване на активи приключи, но те ще бъдат реинвестирани в дълъг период от време дори когато има увеличение на лихвите. Марио Драги посочи рисковете – и Брекзит, търговската война между САЩ и Китай. Ключов момент беше, че банкерите от ЕЦБ са единодушни, че рецесия в Европа не се очаква, но е възможно да има забавяне на икономиката в някои държави".

По време на пресконференцията на Марио Драги еврото достигна едномесечно дъно, като след това, разбира се, се възстанови, уточни Магдалена Иванова.

"Европейските борси завършиха на положителна територия. Марио Драги сигнал, че ЕЦБ следи ситуацията и при необходимост – ще се намеси. Остана балансиран и успя да не предизвика волатилност. Един от членовете на управителния съвет на ЕЦБ в рамките на икономическия форум в Давос даде сигнал, че най-вероятно през март прогнозите на банката ще бъдат ревизирани в низходяща посока", поясни д-р Иванова.

"Почти всички данни за еврозоната и Германия напоследък не са добри. Тази седмица допълнително напрежение внесе последният доклад на МВФ относно световната икономика. Активността в Германия се влошава най-вече по повод промишлеността. Отслабва външното търсене най-вече от Китай, отделно и проблемите в автомобилния сектор. Пети пореден месец има влошаване на бизнес климата там".

Японската централна банка запази ултраотслабената си парична политика, изключително ниски лихви за пореден път, но занижи очакванията си за инфлацията, разкри форекс редакторът в Investor.bg. Очаква се инфлацията да бъде 0,9% за фискалната 2019 г., отбеляза още Магдалена Иванова.

 

Последни новини
Още от В развитие