В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Европейската система за верификация на лекарствата е в полза само на производителите

Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, В развитие, 25.01.2019

След въвеждането на европейската система за верификация на лекарствата и на електронната система за контрол върху паралелния износ на медикаменти някои аптеки ще изпитат големи трудности или може би ще затворят, за да се адаптират към двете системи заради по-високи разходи. За разлика от електронната рецепта системата за верификация на лекарствата не е инвестиция в бизнеса, а разход в нечия чужда полза. Това коментира Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров.

България е от държавите, в които най-напред се е приложила директивата, свързана със системата за верификация, посочи гостът.

"Една част от аптеките заради инфраструктурата не са подготвени за тази промяна. Има само 7-8 опаковки в момента, които могат да се верифицират. От 9 февруари ще внасят и произвеждат само такива опаковки на лекарства, които съдържат код на верификация. Системата за верификация изисква производителят на всяка поточна линия да постави съответната техника, която отпечатва уникални кодове върху всяка опаковка. Тя генерира случайни кодове така, че да не могат бъдат предвидени. Те се добавят европейски хъб и стоят там за сравнение. Ако кодът в момент на продажба съществува, той се деактивира, поясни той по темата.

"Задължително е за аптеките, които работят със Здравната каса, да има софтуер. Според проучване се оказа, че близо половината от аптеките в България не разполагат със софтуер. Това най-често са аптеки в малки населени места, но важни от социална гледна точка. Те ще понесат най-голям удар и разходи за скенери, хардуер, софтуер, подмяната на фискалните принтери и т.н".

Електронната система за контрол върху паралелния износ на медикаменти контролира и евентуалния недостиг на лекарства, като събира информация за наличности, разход, потребление, твърди Николай Костов. Софтуерът трябва да генерира такива справки, които да се изпращат до Националната агенция по лекарствата, уточни още той.

Глобите върху аптеките, свързани със системата за верификация, при второ нарушение са до 150 000 лв., съобщи председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки у нас.

Гледайте видео материал с целия разговор.

Последни новини
Още от В развитие