В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Банкерите от ЕЦБ ще затегнат паричната политика

Николай Шуманов, финансов анализатор в Legacy FX, В развитие, 24.01.2019

И Японската, и Европейската централна банка продължават да държат на консервативната си позиция. Този коментар направи Николай Шуманов, финансов анализатор в Legacy FX, в предаването "В развитие" с водещ Светозар Николов

Шуманов коментира срещата на банкерите от ЕЦБ, в резултат на която политиката на банката останала без промяна. Това става ясно и от изказванията на Марио Драги, който, по думите на анализатора, е доста последователен в своята политика. 

"По преценка на банкерите на ЕЦБ се налага решението да бъде затегната паричната политика, както те вече казаха, това ще се случи през лятото на тази година. Това е един много дългоочакван момент. След като се приключи с количествените улеснения, идва ред на вдигане на лихвените равнища", обобщи Шуманов.

"Някои анализатори смятат, че това няма да се случи точно през лятото, а на последната среща, на която Марио Драги ще е гуверньор на банката, през октомври и тогава се очаква да бъде повишен лихвеният процент. След това вече неговият наследник ще има също време, докато се забави икономическия растеж според предвиждането на банкерите - в началото на 2020 г., да повиши още веднъж лихвата. Това смятат някои анализатори, чиито виждания малко се различават от тези на ЕЦБ и Драги", уточни Шуманов.

Анализаторът посочи, че в изказванията на банкерите от ЕЦБ се потвърждава тяхната готовност да променят своята политика, спрямо ръста на инфлацията, икономиката, като засега предвиждат с вдигането на лихвата през лятото целевото ниво от 2% на инфлацията да бъде достигнато. 

Още по темата

Какви са причините, довели до напрежение между Япония и САЩ и как се приема намерението на Доналд Тръмп да наложи мита върху вноса на японски автомобили. 

Гледайте коментара във видео материала.

Последни новини
Още от В развитие