В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Френската камара насърчава образователното сътрудничество

Весела Тодорова-Мозетиг, директор и Стефан Дюлае, председател на УС на Френско-българската търговско-индустриална камара

Весела Тодорова-Мозетиг, директор на Френско-българската търговска и индустриална камара. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Весела Тодорова-Мозетиг, директор на Френско-българската търговска и индустриална камара. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Латекоер и Френско-българската търговско-индустриална камара ще се опитат да развият сътрудничество в областта на образованието с университети и средни училища в Пловдив с училища от Франция, каза председателят на камарата Весела Тодорова-Мозетиг в интервю за Bloomberg TV Bulgaria.

Трудност за членовете на камарата е набирането на персонал.

"Това означава усилия за повишаване на качеството на образованието и завръщане на българи от чужбина", каза Тодорова-Мозетиг.

Интерес има от френски компании от автомобилния сектор и предимствата на България е сравнително лесното и бързо създаване на компании у нас, както и езиковата подготовка на българите.

"Западните инвеститори очакват като дойдат в България да намерят развита държава, с индустриални зони с инфраструктура", каза Мозетиг.

Бизнес климатът в България е благоприятен, каза председателят на Управителния съвет на Френско-българската търговско-индустриална камара Стефан Дюлае.

"Предстоят инвестиции от френския производител на ролетни щори Somfy във Варна след разширението на центъра на BNP Лични финанси в Пловдив миналата седмица и разширението на производството на Пневматика-Серта в Кърджали".

Най-голямата трудност за бизнеса е да се намерят работници.

"Ако сте индустриален производител, започва да стана трудно. И толкова по-добре за България", каза Дюлае.

"Днес започваме да се питаме – къде можем да отидем, за да намерим работна ръка в България".

Чуйте интервютата във видеото.

Интервюта за Bloomberg TV Bulgaria по време на Galette des Rois, съвместно събитие на Френско-българската търговско-индустриална камара и AmCham в София на 22 януари 2019.

Последни новини
Още от В развитие