В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Причината богатите да стават по-богати: една и съща в глобален и в национален мащаб

Д-р Едуард Маринов, преподавател в НБУ, В развитие, 23.01.2019

Как става така, че десетилетия след финансовата криза представителите на глобалния финансов елит, пристигащи в Давос, са по-богати от всякога -  състоянието на 12 от участниците на икономическия форум е скочило със 175 млрд. долара от 2008 г.. В същото време средните доходи на домакинствата в САЩ са останали почти непроменени, изчисляват анализаторите на Bloomberg. Най-бедната част от населението е обедняло с 11 % през миналата година. Форумът в Давос през тази година се провежда под знака на предупреждения за забавения икономически растеж и задълбочаване на неравенството. Отговор на въпроса защо богатите стават все по-богати, а бедните по-бедни, дава в коментара си д-р Едуард Маринов, преподавател в НБУ, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Той обяснява нещата, като тръгва от това какво може да направи с парите си един  богат човек и какво може да направи един беден. "Обяснението за това защо във време на криза богатите стават по-богати, а бедните по-бедни,  е много просто - богатите могат да инвестират там, където са сигурни. Докато бедните нямат какво да инвестират. Свидетели сме на една стагнация в нивото на работните заплати в развитите икономики, особено в САЩ. Говорим за работните заплатите на ниските и на средните нива на заетост, докато при висшите мениджъри - там нивото зависи от печалбата, а печалбата зависи от инвестициите, а инвестициите на фирмите - очевидно, въпреки че бяхме свидетели на най-тежката финансова криза, вървят добре. Това е простото обяснение", каза д-р Маринов.

От по-глобална гледна точка, по думите на Маринов, може да се проследи същият процес и при държавите - защо едни стават все по-богати, а други обедняват повече. "Колкото повече пари имаш, толкова повече пари можеш да инвестираш в капиталови разходи. Когато говорим за хора, ти инвестираш в образованието си, в изграждането на социални връзки, които да ти донесат социално развитие, впоследствие икономическо развитие". 

В тази връзка гостът вижда и смисъл да се организира форумът в Давос - да могат най-богатите хора да се срещнат и да обменят информация как постигат успехите си. За да бъде представена една обикновена компания в Давос има вход, чиято цена е пречка за по-голямата част от фирмите по света.

"Основното, което утежнява пък положението на бедните хора, е липсата на богатство, което да инвестират, не само като инвестиция в капитал, в дружества, на фондовата борса или на друг пазар, а инвестиция в собственото си развитие.  Ако искаме да имаме съвършено социално равенство - да, трябва да бъдат увеличени данъците на най-богатите". Д-р Маринов коментира състоянието на тези 12 най-богати участници във форума в Давос - "годишните приходи на някои от тях, които са и сред най-големите благодетели, могат да решат проблемите на цели държави". Но те вършат своята благотворителна дейност по свое усмотрение, като "не дават възможност на хората да си помогнат сами, а се опитват да го наложат отвън".

Как стои въпросът с неравенството от гледна точка на данъчните инициативи, гледайте разговора във видео материала.

 

 

Последни новини
Още от В развитие