В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

АИКБ: Емитентите ще атакуват в съда Концепцията за събуждане на "спящите акции"

Ивелин Желязков, директор "Тристранно сътрудничество" и консултант по юридическите въпроси в АИКБ, В развитие, 23.01.2019

Ивелин Желязков, директор  "Тристранно сътрудничество" и консултант по юридическите въпроси в АИКБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Ивелин Желязков, директор "Тристранно сътрудничество" и консултант по юридическите въпроси в АИКБ. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Представената преди дни за обществено обсъждане концепция за събуждането на т. нар. „спящи акции“  ще има негативно отражение както на капиталовите пазари, така и върху хората. Това каза Ивелин Желязковдиректор "Тристранно сътрудничество" и консултант по юридическите въпроси в Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

В изготвения документ се предвижда задължително прехвърляне на акциите от Регистър А на Централния депозитар в Регистър Б към инвестиционни посредници. Така всеки собственик на акции ще бъде принуден в период от 1 година да ги прехвърли на инвестиционни посредници. Ако през тази една година собственикът на акциите не ги прехвърли доброволно, те ще се прехвърлят без негова воля в специално създаден инвестиционен фонд, срещу дялове от фонда. След изтичане на новия срок и при липса на действие от страна на притежателите на дялове, дяловете им ще бъдат национализирани и внесени в Сребърния фонд.

Желязков отбеляза, че след евентуалното приемане на Концепцията ще бъде въведен временен закон. Това, по думите му, е в противоречие както на европейското, така и на българското законодателство.

Нямаме закон, който да ни задължава да приемаме подобна концепция. Тя нарушава свободното движение на капитали и свободата на установяване – основни принципи на европейското законодателство. В България тя противоречи на неприкосновеността на частната собственост, уредена в Конституцията“.

Гостът отбеляза, че приемането на концепцията в този вариант ще бъде атакувано от емитентите в Касационния съд.

Грижата за емитентите е нещо много хубаво, само че същите тези емитенти са против предложението“.

Приемането на Концепцията би довело освен това и до натиск на пазара и влошаване на корпоративните практики, тъй като близо 3 млн. души ще трябва да се обърнат към инвестиционните посредници, отбеляза още Желязков.

Най-добрият вариант според него е концепцията да бъде оттеглена, да се доработи и да се види кой е най-добрият начин тези акции да се задвижат.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Още по темата

 

Последни новини
Още от В развитие