В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Очаква се най-слабият икономически растеж в световен мащаб от три години насам

Якоб Френкел - председател на JP Morgan, и д-р Магдалена Иванова - форекс редактор в Investor.bg

Като основни причини се посочват отслабване на потреблението в Европа и неотдавнашните сътресения на финансовите пазари, уточни д-р Магдалена Иванова, форекс редактор в Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Част от рисковете за 2019 г. са свързани с по-слабото от очакваното представяне на Китай. В понеделник те обявиха на годишна база растеж от 6,6%. Този темп на растеж е най-слабият им от 1990 г. Най-големият риск е да видим още по-сериозно влошаване на данните за БВП. Тревожно е и излизане на Великобритания от ЕС без сделка, поясни тя.

Всички говорят за навлизане в рецесия, но това не е така, коментира Якоб Френкел - председателят на JP Morgan, в рамките на Световния икономически форум в Давос. "След 2008 икономиките се възстановяват и растат. В момента има проблеми между САЩ и Китай, които са основни. Американската икономика е много по-силна отпреди. Европейските икономики все още търсят своята посока. Очакваме 1 или 2 повишения на лихвите от Фед тази година. Това, че може би Фед ще направи пауза, е заради различни индикации извън финансовите пазари", добави той.

"Тази година на икономическия форум в Давос отсъстват Макрон, Тереза Мей и Доналд Тръмп поради вътрешните проблеми в страните им. Проблемите им са глобални, а не отделни. Търговията е мултилатерален въпрос. Политиките на Тръмп са грешни, защото се фокусират върху двустранни, а не многостранни отношения".

Преразглеждането на понижените за втори път за последните 3 месеца прогнози за световния растеж са такива заради Европа и развиващите се пазари, посочи д-р Иванова. "Брекзит, проблемите в Германия заради индустриалното производство допринасят, както и турската икономика и Италия", напомни тя.

Цените на петрола са по-ниски. Доларът е на триседмичен връх, докато еврото е на триседмично дъно, съобщи форекс редакторът в Investor.bg. "Инвеститорите продължават търсят убежище в долара, а съответното златото поевтинява. Азиатските борси реагираха с понижения тази сутрин. При евентуални послания за затягания на паричната политика, в момента ръстовете при долара ще отслабнат и ще се пренасочат при други валути", отбеляза тя.

Вижте видео материал с интервютата.

 

Последни новини
Още от В развитие