В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Давос: 18 хиляди долара и имате за билет за Световния икономически форум

Участието - то струва 137 хиляди долара

Световният икономически форум в Давос е един от най-очакваните и значими икономически събития за 2019. И тази година от 22 до 25 януари политици, банкери и представители на бизнеса ще се срещнат в швейцарския курорт. Те ще се фокусират основно върху четвъртата индустриална революция, дигитализацията и промените в климата. Близо 3 хил. участници от цял свят и от всяка сфера на влияние ще присъстват на тазгодишното издание на Световния икономически форум. Повече за него подбра Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров.

Как е възникнал Световният икономически форум в Давос и каква е историята зад него?

Всичко започва с професор Клаус Шваб, който през 1971 година решава да събере на едно място бизнес лидери от Европа с цел да настигнат управленските практики в САЩ. Той нарича тази своя инициатива Европейски управленски форум. През 1973 година отзвукът от срива на Бретън Уудската система и арабско-израелската война разширяват фокуса на форума от мениджмънт към икономически и социални въпроси. В следствие на това политически лидери са поканени за първи път в Давос през януари 1974 година. Две години по-късно организацията въвежда система за членство за „1000 от водещите компании в света“. Трансформацията от Европейски управленски форум към Световен икономически форум се осъществява през 1987 година. С това се заражда и стремежът за включване на платформа за диалог.Успехите на новосъздадения икономически форум не са един или два. Пример е декларацията, подписана в Давос от Турция и Гърция, когато двете страни са на ръба на войната. А през 1989 Северна и Южна Корея провеждат там първите си срещи на министерско ниво. На същия форум източногерманският премиер Ханс Модроу и германският канцлер Хелмут Кол се срещат, за да обсъдят обединението на Германия.

Давос се оказва и крайъгълен камък в политическия преход на Южна Африка. Там се провежда първата среща на южноафриканския президент Фредерик де Клерк с Нелсън Мандела и принц Мангосуту Бутелезина извън страната. През 2015 форумът е официално признат като международна организация.

Как обаче се финансира той?

Най-много приходи идват от членството на индустриални лидери с минимум $5 млрд. годишен оборот, както и от известни личности, журналисти и заинтересовани лица, готови да плащат годишни такси и такси за посещение. На сайта на форума липсва официална информация за цената на тези такси, но по информация от участници най-ниската такса е 50 хиляди долара на човек. Билетът за вход се заплаща отделно – 18 хиляди долара. Това обаче няма да ви осигури участие във форума. За това трябва да заплатите отделно 137 хиляди долара. А ако искате да вземете ваш колега с вас, входният му билет ще бъде по-скъп от вашия. Нощувките и полетите до там също ще посегнат сериозно на бюджета ви. Първият и единствен път, когато форумът се провежда извън Давос e през 2002 година - в Ню Йорк като жест на солидарност след терористичните атаки от 11 септември.

Освен домакин на Световния икономически форум, Давос е и дом на най-високо разположената пивоварна в Европа. Biervision Monstein се смята за „последната бирена спирка преди рая“. Освен това Давос не е далеч от ски курорта Клостерс, който от десетилетия насам е дестинация за зимна почивка на британското кралско семейство.

Гледайте видео материала.

 

 

Последни новини
Още от В развитие