В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Вариантите за пъзела Brexit - сред акцентите и на изминалата, и на тази седмица

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, В развитие, 21.01.2019

Денят на истината в Лондон: Новата седмица започва така, както свърши старата: с варианти за пъзела Brexit и с въпроса какво наистина искат британците. Британският премиер Тереза Мей все още не е представила своя "План Б", за да обясни как иска да предотврати рисковото сбогуване с ЕС без договор. Това заяви Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Слуховете за отделен пакт с Ирландия за митническа свобода са толкова страстно отричани в Дъблин, сякаш в съседната изпитваща затруднения страна лорд Волдемор произнася фалшиво заклинание към света. Източници от правителството на Република Ирландия заявиха, че „няма шанс" за сключване на двустранно споразумение между Лондон и Дъблин, с което да се избегне необходимостта от предпазна клауза за границата между Ирландия и британската провинция Северна Ирландия, пише британският Guardian". 

САЩ

Все още няма споразумение в рамките на бюджетния спор на САЩ, уточни Бойчо Попов. "Демократите все още блокират закона за бюджета на президента Доналд Тръмп. Той на свой ред забавя подписването на закона за бюджета, който ще освободи поне за няколко седмици средства за съответните органи. Блокажът продължава почти четири седмици, което е по-дълго от всички предишни блокажи на правителството", допълни той.

Китай

"Китайското правителство обяви мерки за подкрепа на местната икономика. Планирани са намаления на данъците за по-малките предприятия и индустрията. Министерството на финансите обяви промени в ДДС и данъка върху доходите. В същото време обаче правителствените разходи ще бъдат намалени с 5%. Подробностите още не са публикувани. За да се предотвратят проблеми с ликвидността на банките, китайската централна банка е предоставила и еквивалента на почти 73 милиарда евро за финансовия сектор. По-специално  следва да се насърчава кредитирането на по-малките предприятия".

България

Съвсем неизненадващо Народното събрание гласува мандат на правителството да преговаря само със САЩ за покупка на изтребители на цена, по-висока от досега одобрения бюджет за бойни самолети от 1,8 млрд. лв. без ДДС, разкри Бойчо Попов. "По неофициална информация американското предложение за 8 нови самолета F-16V е на стойност около 2,1 млрд. лв. без разсрочено плащане и без ангажимент за първа доставка до 2 години след подписване на договора. Промяната беше подкрепена от 130 народни представители, като 84 бяха против договорката", отбеляза той.

"Част от раздържавените при масовата приватизация книжа е възможно да бъдат подложени на своеобразна национализация, става ясно от концепцията за справяне с проблема с т.нар. спящи книжа, която публикува Министерството на финансите".

Според предложението следва да се създаде фонд, който да поеме акциите, а в замяна техните собственици да придобият дялове във фонда, посочи Бойчо Попов. "Тези, които в период от пет години продължат да не се интересуват от собствеността си, може да я загубят - тя да се продаде, а постъпленията да отидат в Сребърния фонд. Срещу предложението се обяви БСК", добави главният редактор на Investor.bg.

Очаквайте видео материал с цялото интервю.

Последни новини
Още от В развитие