В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Преговорите на Китай и САЩ продължават да са ключова тема на световните форуми

Георги Найденов, икономист, В развитие, 21.01.2019

Причината отношенията между САЩ и Китай и техният търговски дисбаланс да бъде вече година основна тема в икономическите среди, а и да се очертае като една от важните теми на икономическия форум в Давос, е в значението й, което е много по-голямо от това на икономически и търговски дисбаланс. Става дума за икономическа война и тя е за икономическо, търговско, дори и политическо влияние върху света. В края на януари предстои втори кръг от преговорите, който ще е на високо политическо и експертно ниво. Един от акцентите в преговорите, който заслужава внимание, е реално поетият ангажимент от страна на Китай да закупи за 1 трилион долара американски продукти, като не се уточнява какви точно.Този акцент посочи в икономическия си коментар Георги Найденов, икономист, в предаването "В развитие" с водещ Светозар Димитров

Найденов посочи още, че САЩ увеличават в преговорите натиска за внос на селскостопански стоки, на енергийни продукти, промишлени стоки, а целта им е да заличат този търговски дефицит в рамките на една - две години, което е на практика невъзможно, според икономиста. Интересно условие, поставено от САЩ по думите на Найденов, на което представителите на Китай не са възразили, е да има регулярна проверка дали Китай изпълнява своите поети търговски ангажименти, тъй като в в минали периоди е имало случаи, в които страната е прекратявала изпълнението на договореностите. А САЩ си запазват правото, в случай на неизпълнение на ангажиментите за внос, да реагират веднага с възобновяването на митата върху китайските стоки и то в предвидения увеличен размер. Темата не търпи отлагане, тъй като 90-дневното примирие изтича и решението на спора между двете икономически сили се оказва приоритетно за администрациите им.

Найденов посочи още, че притеснителните данни за третото тримесечие от Китай, които сочат забавяне на растежа на китайската икономика, са свързани със свиването на вътрешното потребление. То от своя страна води до намаляването на вноса. 

 

 

Последни новини
Още от В развитие