В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Джефри Ван Орден: Великобритания излиза от ЕС и това е без съмнение

Джефри Ван Орден, председател на групата на консерваторите в ЕП, В развитие, 21.01.2019

"Всички бяхме поразени от мащаба на поражението на правителството. Но на другия ден не бях изненадан, че премиерът спечели вота на доверие" Това заяви по повод очакванията си от гласуването на плана за Brexit в британския парламент Джефри Ван Орден, председател на групата на консерваторите в ЕП, в специално интервю на Милена Милотинова, Bulgaria On Air, излъчено и в ефира на предаването "В развитие".

Сегашната ситуация във Великобритания Джефри Ван Орден оцени като изключително трудна. Британското правителство подходи към въпроса разумно и срещнаха стена от страна на Брюксел – Берлин и Париж. Така че съм шокиран, че хората в ЕС не са оценили нуждата за добро партньорство с Обединеното кралство в бъдеще. Британците гласуваха за излизане от ЕС. Ще излезем от ЕС.

Въпреки възможността, потвърдена от Европейския съд, страната да не напусне ЕС,Ван Орден застъпи мнението, че може и да има такъв вариант, но британците вече гласуваха и дадоха ясно да се разбере, че искат да излязат. Той обоснова мнението си:

"Защото смятам, че много британци, много хора гласуваха за оставане. И сега са много ядосани от начина, по който Великобритания бе третирана в преговорите. И особено как премиерът ни бе третирана. В известен смисъл ЕС потвърди някои от най-лошите ни очаквания. Сега трябва да видим известна гъвкавост. Защото знам, че тук си мислят, че ако продължат да ни създават трудности, ние ще се пречупим и ще кажем, е, добре, оставаме в ЕС. Или пък може да има втори референдум, на който хората може да гласуват за оставане. Така си мислят. Нарочно ни създават трудности. И да не забравяме, че споразумението, което бе гласувано е само за излизане. Не е договора за бъдещите ни отношения. Още не сме стигнали дотам. До същината на отношенията ни. Те още не са обсъждани".

Ван Орден коментира от факта, че ЕС е позволил ирландският въпрос да се озове начело на дневния ред и той се е оказал пречка в целия процес.

"Говорихме си идеално с ирландското правителство на Енда Кени, когато беше премиер. И сме в състояние да се разберем с Дъблин, да се договорим така, че и трите страни – Дъблин и Лондон, и Белфаст да са доволни. И ЕС. Ако ни оставят. За съжаление тук работят всички други политически сили. Те имат различни интереси.Така че доколкото става дума за нас, интегритетът на Обединеното кралство и Северна Ирландия е абсолютно свещен. Все едно да поискат една част от България да бъде отрязана и дадена на Румъния или на друг. Това е неприемливо – това е част от Обединеното кралство и хората от Северна Ирландия дадоха много ясно да се разбере, че искат да останат част от страната. Това са повечето хора в Северна Ирландия. Сега ЕС използва този въпрос като оръжие за своите си цели", каза в интервюто Джефри Ван Орден.

По повод различните сценарии, и въпроса дали ще има визов режим между Ирландия и ЕС, Джефри Ван Орден посочи:

"Разбира се и всички ние се чувстваме много несигурни в момента. Всички. Това не е само въпрос за българите, които живеят в Англия или други. Ние всички усещаме несигурността. Това излиза извън процеса на Брекзит. По-глобално. Има много несигурност в момента. Ето какво трябва да стане.Тереза Мей трябва да се върне в Брюксел и да говори с Юнкер и останалите. И те трябва да се договорят да направят валидна формулировка, че най-напред няма вкарат необратимо Великобритания в Митническия съюз без възможност за излизане. И второ, че целият въпрос за ирландската граница ще се разгледа по друг начин. Не можем да имаме нещо като условно споразумение, което да третира Северна Ирландия по различен начин, отколкото останалата част от Обединеното кралство. Сега, ако от самото начало бяха започнали с търговското споразумение, вместо тези стъпки, на които настояват.. Ако имахме в началото търговско споразумение, никой от тези проблеми нямаше да се появи. Но това е вече минало".

Гледайте цялото интервю във видео материала.

  

Последни новини
Още от В развитие