В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Променливите цени на пазара на електроенергия не са притеснителни

Виктор Аврамов, енергиен експерт и преподавател в НБУ, В развитие, 18.01.2019

Краткосрочните цени на електроенергията и тяхната волатилност са нещо нормално, особено през зимните месеци. Средните месечни цени на Българската енергийна борса в сравнение с тези на развитие борси в Румъния и Унгария например сочат, че все пак, за всеки месец, българската цена е най-ниска. Това каза Виктор Аврамов, енергиен експерт и преподавател в НБУ, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Според Аврамов по-скоро проблем е ниската привлекателност за нови пазарни инвестиции.

„Не е особено голям проблем да има резки скокове на цената на електроенергията в ограничени периоди, особено през зимните месеци. Привлекателността за нови пазарни инвестиции на пикови мощности например, каквито ще бъдат необходими през следващите години, зависи пряко от това да има волатилност и ценови увеличения, чрез които производителите да могат да компенсират фиксираните си разходи. Това е базисно положение и е много съществено“.

Гостът коментира и предстоящата проверка на Българската независима енергийна борса, която ще бъде осъществена от Комисията за енергийно и водно регулиране.

„Едно от задълженията на регулатора е да повишава ликвидността на борсата. Така ще се ще се намали и пазарната доминация на дружествата на „Българския енергиен холдинг“.

Аврамов изтъкна, че повечето основни проблеми на енергийния пазар всъщност се дължат на държавната намеса.

Може би до 2023 г. борсовия пазар ще бъде основен, тогава редица от настоящите проблеми ще изчезнат“.

Вижте целия разговор във видео материала. 

 

Последни новини
Още от В развитие