В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Пред какви предизвикателства са поставени младите фермери?

Стилиян Гребеничарски, анализатор в ИнтелиАгро, В развитие, 17.01.2019

Според изследване от 2008 г. насам един лев ръст в субсидиите, плащани на декар, е съпроводено с 80 стотинки ръст на рентите. В някои региони те са се повишили двукратно и трикратно.Това заяви Стилиян Гребеничарски, анализатор в ИнтелиАгро, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Данните от Евростат за младите фермери не правят ясно разграничение между това, кой взима решенията в стопанството и чия собственост е то, твърди Стилян Гребеничарски. "Това е важно, защото когато говорим за мнозинство от малки и семейни ферми, там собствеността се носи от възрастните членове, от по-старите фермери, докато решенията и управлението се взимат от по-младите техни наследници. Смяната на собствеността става на един по-късен етап. Преобладаващата възрастова структура на фермерите е над 50 години, но това не означава, че там няма млади хора. Когато разглеждаме тази възрастови структура от 2005, ще видим, че делът в отделните категории не се променя особено. Селско стопанство в Европа за това време продължава да има. По-скоро трябва обаче да говорим за предизвикателствата в бранша", пояснява още той.

Европейското селско стопанство като доходност, отрасли и ниво на развитие е доста разнородно, уточни гостът. "Мнозинството от стопанствата, включени в изследването, са малки фамилни ферми, управлявани предимно от по-възрастни фермери. Те са по-уязвими от пазарна гледна точка, затова по-трудно привличат интереса на децата и внуците си по отношение на този бизнес. По повод по-големите ферми – там делът на младите мениджъри е пи-висок, затова външният интерес е по-голям", допълни Гребеничарски.

От 30 години ЕК подкрепя младите фермери, посочи анализаторът в ИнтелиАгро. "В същото време основата на директни плащания от Европа затваря вратата на нови играчи, защото така се покачват рентите. Според изследване от 2008 г. насам един лев ръст в субсидиите, плащани на декар, е съпроводено с 80 стотинки ръст на рентите. В някои региони те са се повишили двукратно и трикратно", съобщи той.

За новите играчи в бранша едва ли може да се направи много, смята гостът. "Трябва плащанията да бъдат заменяни с по-пазарно ориентирани механизми – с подкрепа на застраховане, управление на риска, инвестиране на инвестиции и инфраструктура", поясни още той.

Селското стопанство не е атрактивен сектор за дамите, констатира Стилиян Гребеничарски. "Тенденцията е това да се променя с помощта на технологиите. Областта на етеричните масла представляват интерес. Младите хора се насочват и към модерни, овощни насаждения, което е поощрително, защото показва дългосрочен хоризонт на инвестиция. Насочват се и към браншове, които не изискват сериозен начален капитал. Също и някои отрасли като пасищно, месодайно говедовъдство", внесе яснота той.

 

Последни новини
Още от В развитие