В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Пазарите очакват да се стигне до Brexit със споразумение

Д-р Магдалена Иванова, редактор Форекс в Investor.bg, В развитие, 17.01.2019

Цената на британския паунд реагира динамично на фона на важните политически събития във Великобритания. Неговото движение, както и други икономически процеси, анализира д-р Магдалена Иванова, редактор Форекс в Investor.bg, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Тя съобщи, че вечерта, в която беше отхвърлена сделката по споразумението за Brexit от британския парламент, паундът се търгуваше на 11-дневно дъно.

"Настроенията си бяха негативни в една ситуация, в която не беше много ясно какво ще се случи. В момента, в който споразумението беше отхвърлено от британския парламент, станахме свидетели на рязко поскъпване на британската лира с около 2 цента. Само ден по-късно какво се случи – мина вотът на недоверие, Тереза Мей остана начело на парламента и съответно паундът поевтиня. Марк Карни, управителят на Английската централна банка, коментира пред финансовата комисия в парламента с уточнението, че това се случва преди вота, и че това, което вижда като реакция от страна на пазарите.  Те търгуват очаквания в момента, че Brexit без споразумение няма да има или че може да бъде отложен доста във времето. Тоест пазарите започнаха да търгуват положителни очаквания в момента, в който споразумението беше отхвърлено".

Това може би до известна степен кара и хората, които преговарят по сделката, да работят в една или друга посока, каза в коментара си д-р Иванова. Тя анализира и становището на гуверньора на Английската централна банка, г-н Карни, пред финансовата комисия на британския парламент относно устойчивостта на финансовата система.

"Това беше ключово послание за пазарите. Марк Карни беше категоричен, че финансовата система на Великобритания е устойчива и ще продължава да бъде устойчива. Той засегна и темата за Китай, че забавянето, което се случва в Китай, се отразява и на глобалната икономика. Съществуват различни индикации, посочи той, че темпото на растеж в Китай се забавя или че вероятно ще продължи да се забавя. Това коментира той пред британския парламент. Друга важна тема, която той засегна е, че правомощията на Английската централна банка е ключово да бъдат договорени в посочени срок за Brexit - 29 март с уточнението, че и в момента има достатъчно правомощия да управлява независимо Английската централна банка".

Последните данни, които излязоха за инфлацията във Великобритания, сочат 2,1.%, отчетени вчера, съобщи още д-р Иванова. Това е малко над целта на Английската централна банка, нейната цел е 2%. Така че това дава едно спокойствие, че със сигурност в близките месеци не се очаква повишение на лихвените проценти и дава едно спокойствие на домакинствата.

"В тази несигурност и отчитащо спадащо потребление, намаляващи продажби на дребно, може да се очаква известно стимулиране на вътрешното потребление с едно забавяне на инфлацията. Да поясня, че тя в момента се намира на двугодишно дъно. Стойностите, които виждаме в момента, последно бяха отчитани през януари 2017 г. Така че забавянето на инфлацията е добра новина за вътрешното потребление и за домакинствата на Великобритания".

Д-р Иванова коментира и състоянието на икономиката на САЩ:

„Бежовата книга“ беше публикувана късно снощи, българско време, от Федералния резерв. Инвеститорите чакаха с голям интерес тези данни, тъй като по-рано през деня други данни, важни за продажбите на дребно в Щатите, не бяха публикувани заради спрялата работа на правителството. С две думи – има положителни перспективи за щатската икономика, но оптимизмът намалява. Това са данни, които се събират от федералните представителства на Фед. И в отделни региони се вижда намаляване на оптимизма, фирмите се оплакват, че трудно намират работници - тоест, имаме затегнат пазар на труда, повишаване на заплатите, което е добре за потреблението. Но се отчитат проблеми, освен с намирането на работници, ръст на цените за суровините заради митата, политическата несигурност, сочена като причина, поради която могат да бъдат забавени инвестиционни намерения", посочи в коментара си анализаторът.

Гледайте целия коментар във видео материала.

Последни новини
Още от В развитие