В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

ЕБВР планира да влага по 150-200 млн. евро годишно в България

Лариса Манастирли, директор на ЕБВР за България, В развитие, 17.01.2019

ЕБВР планира да влага по 150-200 млн. евро годишно в България. Това коментира Лариса Манастирли, директор на ЕБВР за България, в предаването "В развитие" с водещ Лариса Манастирли.

2018 г. беше доста успешна за ЕВБР, посочи Манастирли. Инвестирахме 185 млн. евро в 11 проекта и портфолиото покри доста разнообразен сектор, съобщи още тя.

"Партнирахме си с община Варна и Столична община за финансиране на важни инфраструктурни проекти. И двата града са партньори по рамката "Зелени градове". Ние не само инвестираме, а даваме и консултантски услуги за правилно инвестиране. Инвестирахме в емитирани облигации от Български енергиен холдинг и Монбат. Друг пример за частни компании бяха Biomashin. Това е страхотен пример за семейна компания с много добра корпоративна култура. Подкрепихме и София Мед. Хубавото в този случай е, че успяхме да подкрепим разработката на техния център за развойна и научна дейност. Оказахме подкрепа и на ПроКредит банк".

Смятам, че се представяме добре в прилагането на стратегията и основните си цели – подкрепа на конкурентоспособността в частния сектор, подпомагане на финансовия сектор и и подкрепа за инфраструктурата, отбеляза Лариса Манастирли. "Най-големият фокус ще остане върху инфраструктурата. Оставяме последователни в подкрепата си за енергийния и газоразпределителния и електропреносния сектор в България. Ще продължим работата си с частните компании, общините и МСП. Считам, че имаме добър инструментариум за постигането на това. Смятаме да продължим работата като гаранти на банкови и небанкови институции за предоставяне на иновативни финансови услуги", уточни тя.

Планираме да продължаваме с годишни инвестиции от 150-200 млн. евро в България, спомена директорът на ЕБВР за България. В споменатите области имаме конкретни проекти, върху които ще се концентрираме, допълни тя.

Намирам България за важна за ЕБВР и има няколко причини за това, посочи гостът. "Първо, виждаме България като регионален лидер. ЕБВР подкрепя присъединяването на интеграцията на Западните Балкани, поясни Лариса Манастирли.

Гледайте видео материал с цялото интервю.

Последни новини
Още от В развитие