В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Наказателният вот на парламента в Лондон за Брекзит е насочен повече към ЕС

Стоян Сталев, дипломат и бивш служебен министър на външните работи, В развитие, 16.01.2019

Вотът на британските народни представители относно сделката за Брекзит бе интересен дебат и очакван вот, макар и да не се очакваше разликата да е толкова голяма. Това не е критика само към премиера Мей. Вотът на английския парламент без съмнение е критика и към договора, който ЕС предлага за излизане. Това заяви Стоян Сталев, дипломат и бивш служебен министър на външните работи, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Отношенията трябва да се развиват с приятелски тон, поддържане на интереси и с нужните компромиси, разбира се.
Ясно се видя в предложенията на критикуващите депутати, включително предимно тези  на лейбъристите, че липсва желание за промяна на основната теза на Великобритания, а именно да напусне ЕС. Целта е, както каза председателят на лейбъристите – Корбин, да се постигне една по-добра сделка".

В британския парламент преобладава желанието за Брекзит, въпросът е при какви условия, смята Стоян Сталев. "Голяма група консерватори са готови да се напусне без сделка. Надеждите отвъд Атлантика не бива да се преувеличават. Великобритания ще остане силна европейска страна. Основните интереси са, разбира се, в Европа. Имаме нужда да задържим Великобритания в европейската орбита и да се гарантира споразумение за свободна търговия, като се отговори на нейните специфични потребности в Ирландия. Без съмнение трябва да се запазят някои от свободите – свобода на движение, на стоки", уточни той.

"Виждаме обаче, че паундът поскъпна малко за момента. Великобритания е свикнала да борави с големи предизвикателства, спечелила е две световни войни. Тя има своята история на политика на всички нива. Тя остава един от най-силните членове на НАТО, а НАТО – един от основните външнополитически стълбове на ЕС".

Това, което искат и европейските граждани в последните месеци, е повече сигурност, предвидимост и по-ясна позиция на Европа по отношение на заобикалящите я рискови региони, спомена дипломатът.

Моята теза е за един един силен съюз на национални държави с една много по-силна външна политика, при проблемите в Сирия например, по въпроса с мигрантите и същевременно по-малко вмешателство в националните законодателства. ЕС не трябва да проявява самодоволство, отбеляза бившият служебен министър на външните работи.

 

Последни новини
Още от В развитие