В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Как ще се отразят отделните варианти около Брекзит на пазарите

Мартин Митренцев, форекс анализатор, В развитие, 16.01.2019

Ако погледнем към GBPUSD, виждаме, че се наблюдава спад от 200-220 пипа. Паундът пое нагоре след новината за Брекзит. Повечето инвеститори смятат, че има отслабване на риск за излизане на Великобритания от ЕС без споразумение или че самият процес ще бъде удължен. Това заяви форекс анализаторът Мартин Митренцев в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

Ключовата за сделката с Брекзит е северноирландската граница, посочи Мартин Митренцев. "Ако Великобритания остане в митническия съюз, британската икономика губи своя суверенитет по отношение на търговската политика. Движението на пазарите в момента показва, че Брекзит без сделка е много малко вероятен. Пазарите са в изчаквателна позиция", уточни Митренцев.

"Тереза Мей до 21-ви януари трябва да внесе план Б на сделката. На нея ѝ отне 18 месеца за сегашната сделка. В следващите 3 дни предоговаряне на сделката и ще обърне вотът на депутатите в своя полза – е невъзможно. Друг вариант е тя да търси междупартийна подкрепа. Това също е малко вероятно. Вариантът Брекзит без сделка е възможно най-лош. Така паундът ще загуби 10% от стойността си. Вероятно е да се постигне удължаване на срока. Може да се стигне до извънредни парламентарни избори, втори референдум или предоговаряне на нова сделка. Най-позитивният вариант е предоговарянето на сделката и големи компромиси от ЕС, но това е малко вероятно. Ако трябва да гледаме реалистично, положителен вариант е втори референдум".

За последните шест седмица имаме спад от 12-13 млн. барела петрол, съобщи форекс анализаторът. "Това спомогна за стабилизацията на цените. Другите фактори са намаленото производство на Саудитска Арабия. В момента цени на петрола са на равнище от 50 долара за WTI и 60 долара за сорт Брент. Очакванията са тези цени да се задържат още 2-3 седмици. Около 80-85 са подходящите нива за цените за Русия и Саудитска Арабия", поясни още той.

Гледайте видео материал с цялото интервю.

Последни новини
Още от В развитие