В развитие

Всеки делник от 12 до14 часа и от 18 до 20 часа 

Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки 

Brexit ще бъде отложен за юли?

Омуртаг Петков, председател на Британско-българската бизнес асоциация, В развитие, 16.01.2019

Омуртаг Петков, председател на Британско-българската бизнес асоциация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Омуртаг Петков, председател на Британско-българската бизнес асоциация. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

С оглед на вчерашната реакция на британския парламент към сделката на премиера Тереза Мей и Брюксел, желанието и на Великобритания, и на Европейския съюз (ЕС) все пак да има споразумение за начина, по който ще протече раздялата помежду им, и оставащото все по-малко време до предвидената за Brexit дата в края на март, все по-вероятно изглежда той да бъде отменен до юли. Това мнение изрази Омуртаг Петков, председател на Британско-българската бизнес асоциация, в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

Според Петков реакцията на британския парламент е очаквана, но не и отхвърлянето на плана на Мей с такова огромно мнозинство. Той поясни, че в този случай поле за предоговарянето на споразумението няма.

„Пред Великобритания остават вариантите или да се изготви изцяло ново споразумение, или да се проведе втори референдум, или да се излезе без никаква сделка. И Кралството, и блока обаче искат да има сделка, но никой не казва каква точно. Тереза Мей и правителството ѝ най-вероятно ще оцелеят след днешния вот на недоверие. Самата тя посочи, че смята да се върне в Брюксел след него за създаването на нов план, като преди това ще се срещне отново с всички основни играчи, за да ги пита какво точно искат да включва този план, за да да може да получи подкрепата на парламента на по-късен етап“.

Какво може да се случи от март до юли и може ли изобщо евентуално нещо да се постигне за този период обаче остава напълно неясно, допълни гостът.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от В развитие